Stefanović sa francuskim poslanicima: Zapadni Balkan nestabilan van evropskih tokova

Stefanović sa francuskim poslanicima: Zapadni Balkan nestabilan van evropskih tokova

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora Skupštine Srbije Borko Stefanović izjavio je na sastanku sa poslanicima francuskog parlamenta da EU treba da pruži konkretnije signale i datume za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, jer će region i dalje biti nestabilan ako ostane van evropskih tokova.

Na sastanku sa članovima Spoljnopolitičkog odbora francuskog parlamenta, Frederikom Petijem (Frederic Petit) i Marin Amle (Marine Hamelet), Stefanović, zamenik predsednika opozicione Stranke slobode i pravde, kazao je da bi ostanak Balkana izvan evropskih tokova uticao i na samu Evropu, saopštila je skupština Srbije.

On je ukazao da je „dobra strana“ evropskog plana za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine predviđena obaveza formiranja Zajednice srpskih opština, a kao pozitivno je ocenio i to što predlog ne predviđa međusobno priznanje, iako je naveo da za Srbiju ne može biti prihvatljivo omogućavanje članstva Kosova u UN, navodi se.

Član Spoljnopolitičkog odbora skupštine Srbije Jovan Palalić, iz vladajuće Srpske narodne partije, rekao je na sastanku da je neophodno „veće razumevanje za specifičnu poziciju Srbije u složenom trenutku i okolnostima rata u Ukrajini“, navodeći da je 80 odsto građana Srbije protiv priznavanja nezavisnosti Kosova i protiv članstva u EU, ako je priznavanje kosovske nezavisnosti uslov za članstvo.

Palalić je ocenio da je potrebno da EU pruži konkretniju perspektivu Srbiji za članstvo, jer politički zahtevi koji se postavljaju pred Beograd „zamagljuju kod građana sve pozitivne efekte evropskih integracija i svu podršku od EU“.

Amle i Peti su ukazali da Balkan „nije zaboravljen usled rata u Ukrajini“. Peti je rekao da je Balkan „budućnost Evrope, u smislu izgradnje modela EU na Balkanu, kao što je i EU budućnost regiona“, navodi se.

Sagovornici su se, kako se dodaje, složili da parlamentarna diplomatija, kroz povezivanje i stalnu komunikaciju biranih predstavnika građana, ima veliki značaj i da treba nastaviti dobar trend međuparlamentarne saradnje između Srbije i Francuske, posebno kroz razmene poseta delegacija spoljnopolitičkih odbora dva parlamenta.