Predsednik LaLige: Premijer liga je ‘finansijski dopingovana’

Predsednik LaLige: Premijer liga je ‘finansijski dopingovana’

Predsednik španske LaLige Havijer Tebas rekao je da su timovi u Premijer ligi „finansijski dopingovani” nakon što su potrošili rekordnu milijardu dolara u januarskom prelaznom roku i potrošili ostatke evropskih liga „velike petorke” za skoro četiri do jedno, preneo je Rojters.

Prema Tebasovim rečima, timovi u najvišoj ligi engleskog fudbala prave višemilionske gubitke i UEFA bi trebalo da interveniše kako bi sprovela finansijski fer-plej.

„Čitamo, „snaga“ Premijer lige, ali to je takmičenje zasnovano na milionerskim gubicima klubova, (njihov obični prihod im nije dovoljan) većina klubova je „finansijski dopingovana““, napisao je Tebas. Tviter dok je podelio video na kome je korporativni direktor LaLige Havijer Gomez razgovarao o ovom pitanju.

„U LaLigi ono što tražimo je da klubovi troše ono što mogu autonomno. Akcionarima je dozvoljeno da podržavaju u određenim granicama“, rekao je Gomez.

„U Premijer ligi je suprotno. Do juna 2021. Premijer liga i Čempionšip su izgubili 3.000 miliona evra (3,28 milijardi dolara), španska LaLiga 250 miliona evra. U istom periodu, akcionari Premijer lige i Čempionšipa su uložili 3500 miliona evra, u Španiji su uložili 450 miliona evra.

„Oni dopinguju klubove, ubrizgavaju novac koji klubovi ne generišu. Ovo dovodi u opasnost održivost kluba kada ovaj akcionar ode. Po našem mišljenju, ovo je varanje jer vuče ostatak lige. “

Gomez je dodao da će se španska liga „boriti“ da UEFA ograniči akcionare i sankcioniše klubove bez obzira iz koje lige ili zemlje su.

Premijer liga nije odmah bila dostupna za komentar kada ih je kontaktirao Rojters.