Očekuje se da će SAD i Kina osvojiti najviše medalja na Olimpijskim igrama u Parizu

Očekuje se da će SAD i Kina osvojiti najviše medalja na Olimpijskim igrama u Parizu

Očekuje se da će Sjedinjene Države i Kina završiti 1-2 u zlatnom i ukupnom broju medalja na Olimpijskim igrama u Parizu, koje se otvaraju za 100 dana.

Predviđeno je da Sjedinjene Države osvoje ukupno 123 medalje, uključujući 39 zlatnih. Predviđeno je da Kina osvoji 35 zlatnih i ukupno 89 medalja. Njih dvojica su takođe završili sa 1-2 u obe kategorije pre tri godine na Olimpijskim igrama u Tokiju odloženim zbog pandemije.

Ovu prognozu radi Nielsenov Gracenote Sports, koji pruža statističku analizu za sportske lige širom sveta. Takođe prati velika takmičenja koja uključuju olimpijske sportove do Igara.

Rangiranje Gracenote-a je zasnovano na ukupnim osvojenim medaljama, iako se drugi fokusiraju na rangiranje na zlatnoj ukupnoj vrednosti.

Ovo bi bio osmi put zaredom da Sjedinjene Države osvajaju najveći broj medalja na Letnjim igrama. Godine 1992. u Barseloni, takozvani Unified tim je bio na vrhu ukupnog broja. Ti sportisti su bili iz bivšeg Sovjetskog Saveza, koji se tek raspao kao suverena država.

Poslednji put kada Sjedinjene Države nisu bile na vrhu liste zlatnih medalja na Letnjim igrama bile su Olimpijske igre u Pekingu 2008. godine, gde je Kina mnogo investirala i ostvarila dividende.

Sledeće po ukupnom i zlatnom zbiru su: Britanija (66-13), Francuska (55-28), Australija (50-13), Japan (49-13), Italija (47-12), Holandija (38-18 ), Nemačka (36-9), Južna Koreja (24-9).

Sledećih 10 su: Kanada (22-6), Španija (20-5), Mađarska (19-5), Brazil (18-9), Turska (13-4), Etiopija (13-3), Uzbekistan (13 -3), Ukrajina (13-3), Gruzija (12-3) i Danska (11-5).

Zemlje domaćini uvek dobijaju veliki broj medalja, a očekuje se da će Francuska dobiti veliku i povećati ukupan ukupan broj sa 33 u Tokiju. Predviđa se da će Francuska skoro utrostručiti svoju zlatnu medalju iz Tokija, gde je Japan ostvario rekordan ulov.

Nastup kod kuće je prednost, delom zato što zemlje domaćini više ulažu u obuku sportista. Zatim, naravno, tu su obožavajuća domaća publika.

Francuska se takođe takmiči u 25 različitih sportova u Parizu, što je daleko iznad svog proseka na nedavnim Olimpijskim igrama između 15 i 19, prema Gracenoteovoj analizi.

Nepoznati faktor je prisustvo ruskih i — u manjoj meri — beloruskih sportista. Oni su odsutni sa većine međunarodnih takmičenja u poslednje dve godine zbog rata u Ukrajini. Njihov uticaj je teško uzeti u obzir u prognozi, priznaje Gracenote.

„Izgleda da će biti ograničeno učešće ovih sportista (Rusa i Belorusije)“, rekao je Gracenote. Rečeno je da očekuje da će njegova predviđanja biti tačna „na osnovu podataka koje imamo“.

Rusiji i Belorusiji je zabranjeno da se bave timskim sportovima na Olimpijskim igrama zbog rata u Ukrajini, a Međunarodni olimpijski komitet je postavio proceduru provere u dva koraka da pojedini sportisti iz tih zemalja dobiju neutralni status.

Te sportiste prvo mora odobriti upravno telo njihovog pojedinačnog sporta, a zatim i komisija za razmatranje koju imenuje MOK.