Norveški sportski šef podneo ostavku zbog zabrane Rusa

Norveški sportski šef podneo ostavku zbog zabrane Rusa

Član Norveškog olimpijskog i paraolimpijskog komiteta podneo je ostavku zbog zabrane takmičenja koja je nametnuta ruskim i beloruskim sportistima.

Član odbora Norveškog olimpijskog i paraolimpijskog komiteta i Konfederacije sportova rekao je da se zalaže za svoje ruske kolege podnošenjem ostavke nakon odluke da se sportistima zabrani takmičenje zbog napada na Ukrajinu.

Bivši nacionalni šampion u skijaškom trčanju i skijaški orijentirist Ojvind Vaterdal ne želi da bude povezan sa potezom zabrane Rusa i Belorusa nakon apela Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) liderima u svim sportovima.

Manje od nedelju dana nakon početka sukoba, MOK je javno zatražio od sporta da zabrani sportiste iz zemalja kako bi „zaštitio integritet“ takmičenja i osigurao bezbednost sportista.

Ruskim sportistima je rečeno da ne mogu da se takmiče na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2022. dan pre početka događaja nakon što se Međunarodni paraolimpijski komitet predomislio da im dozvoli učešće.

Rekavši odboru da se o zabrani nije razgovaralo dovoljno ili dovoljno široko pre nego što je sprovedena, Vaterdal je rekao u mejlu koji je NRK video: „To je odluka koja je u oštrom sukobu sa mojim vrednostima i percepcijom o tome šta bi sport trebalo da bude .“

Navodi se da je Konfederacija odlučila da želi sportiste iz zemalja isključenih na vanrednom sastanku odbora 26. februara.

List je objavio da je Vaterdal naglasio kako ne želi da se njegov stav tumači kao podrška sukobu ili ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

„Ja sam snažan protivnik rata koji je u toku i lično poznajem Ukrajince koji su i iznad i ispod zemlje i koji su prestravljeni“, rekao je 34-godišnjak.

„[Zabrana] je izuzetno velika odluka. Ne morate da radite kao svi ostali.“

„Ne očekujem da će to dovesti do bilo čega, ali ovo radim zbog svoje savesti, da se založim za svoje ruske kolege i da mogu da stojim i gledam ih u oči.

„Dobio sam pozitivne povratne informacije od onih kojima sam interno slao poruke. Bio je i jedan [član odbora] koji je rekao da poštuje odluku čak i ako se ne slaže.“

Ruski paraolimpijski tim je već stigao u Kinu kada je otkrio da se neće takmičiti.

Ovaj potez je izbezumio sportiste i trenere. Kritičari kažu da je ovaj potez pogrešno procenjen i da predstavlja nepoželjnu politizaciju sporta.

Glavna sportska tela, uključujući fudbalske vlasti FIFA i UEFA, zabranile su Rusima i Belorusima da učestvuju u takmičenjima, među rastućom listom sportskih sankcija uvedenih od početka sukoba.

Vaterdal je rekao da je izvršni komitet trebalo da bude uključen u diskusije šefova u Norveškoj.

„Nismo imali prilike da razgovaramo jer nismo pozvani“, tvrdi on. „Bio sam protiv političkih demonstracija na podijumu.

„Generalno, ne želim da mešam politiku i sport, pa verovatno ima i onih koji misle da je mnogo politike u sportu. Ali nema opravdanja.

Odgovarajući NRK e-poštom, predsednik odbora, Berit Kjol, rekao je: „[Odbor] je kvoran kada se sastane većina članova. Odluka je doneta u svetlu nekoliko međunarodnih sankcija koje su sprovedene protiv ruskih vlasti iz drugih evropskih zemalja , EU i SAD.

„Odluka će doprineti da sadašnji režim u Rusiji ne bude u mogućnosti da koristi ruska sportska dostignuća na međunarodnom planu u propagandne svrhe režima.

„Drago nam je što je nekoliko velikih međunarodnih sportskih organizacija donelo slične odluke.

Kada su ga pitali da li je odluka protumačena kao preuranjena, Kjol je rekao: „Nisam doživeo taj [odgovor].

„Norveška je dobila dobre povratne informacije o brzini sa jasnom pozicijom po ovom pitanju, a mi registrujemo da su druge zemlje i međunarodne sportske organizacije kasnije donele slične odluke.