Moldavija: Sandu zahteva povlačenje ruskih trupa iz Pridnjestrovlja

Moldavija: Sandu zahteva povlačenje ruskih trupa iz Pridnjestrovlja

Novoizabrana predsednica Republike Moldavije Maja Sandu izjavila je da ruska vojska treba da bude povučena iz Pridnjestrovlja.

Kako prenosi Ukrinform, prenosi Njuzmejker.

„To nije samo deklaracija. Ovo je neophodnost. Radiću sa Rusijom koliko god je potrebno na rešavanju pitanja izvoza naoružanja i povlačenja trupa (iz Pridnjestrovlja – prim. aut.)“, rekla je Sandu.

Ona je takođe podsetila da je ruski ministar odbrane Šojgu sam pokrenuo ovo pitanje prošle godine.

Kao što znate, Pridnjestrovlje, gde je većina stanovništva koje govori ruski, proglasilo je nezavisnost od Moldavije 1990. godine. Rusija vojno i ekonomski podržava separatistički režim u regionu, a prisustvo svojih trupa naziva „mirotvornom operacijom“. Istovremeno, međunarodna zajednica priznaje Pridnjestrovlje kao deo Moldavije.

Jedinice 14. ruske armije stacionirane su na teritoriji nepriznatog Pridnjestrovlja. Kao što znate, na samitu OEBS-a u Istanbulu 1999. godine, Rusija se obavezala da će do kraja 2002. povući iz Pridnjestrovlja (Republika Moldavija) ​​svoju grupu trupa i municije (u skladištima u selu Kolbasna Ribnica nalazi se više od 20 hiljada tona municije).međutim to nikada nije učinjeno.

U maju 2017. Ustavni sud Moldavije je presudio da je prisustvo ruskih oružanih snaga u Pridnjestrovlju u suprotnosti sa neutralnošću države.

Prema rezultatima izbora u novembru 2020., Maja Sandu je postala predsednica Moldavije, pobedivši sadašnjeg predsednika Igora Dodona, koji je imao proruski imidž.