Na Otvorenom prvenstvu Francuske, Beloruskinja Sabalenka odbija da odgovara na pitanja o ratu u Ukrajini

Na Otvorenom prvenstvu Francuske, Beloruskinja Sabalenka odbija da odgovara na pitanja o ratu u Ukrajini

Arina Sabalenka, beloruska teniserka pod brojem 2 na Otvorenom prvenstvu Francuske, odbila je da odgovara na pitanja o invaziji Rusije na Ukrajinu nakon što je pobedila u meču u sredu, piše AP.

Posle pobede u prvom krugu u nedelju, Sabalenka je rekla da nijedan ruski ili beloruski sportista ne podržava rat, ali je od nje u sredu zatraženo da lično osudi ulogu Belorusije u podršci ruskoj invaziji.

„Nemam komentara za vas“, rekla je šampionka Australijan opena na konferenciji za novinare posle pobede od 7-5, 6-2 nad Irinom Šimanovič u drugom kolu Gren slem turnira.

Sabalenkina protivnica u prvom krugu, Marta Kostjuk iz Ukrajine, pozvala je novinare da pitaju 25-godišnju Sabalenku da li ona lično podržava ili se protivi ratu.

Sabalenku su pitali — u kontekstu potencijalnog da postane igrač broj 1 na svetu — da li podržava beloruskog autoritarnog lidera Aleksandra Lukašenka.

„Nemam komentara za vas, pa hvala vam na pitanju“, odgovorila je.

Sledeće je bilo pitanje o ulozi Belorusije u ratu.

Kada je postavljeno treće pitanje, moderator se uključio, a Sabalenka je dodala: „Dovoljno ste odgovorili od mene, a ja vam nemam komentara.

Kostjuk je u nedelju odbio da se rukuje sa Sabalenkom posle njihovog meča na Kortu Filip Šatrije.

Posle tog meča, Sabalenka je rekla: „Niko na ovom svetu, ruski sportisti ili beloruski sportisti, ne podržavaju rat. Niko. Kako možemo podržati rat? Niko — normalni ljudi — to nikada neće podržati.“

Na poslednjoj Kostjukovoj konferenciji za štampu, Ukrajinka je rekla da Sabalenka „nikada ne kaže da ona lično ne podržava ovaj rat“.