Mehanički kvar završava debi Kvjata u NASCAR-u

Mehanički kvar završava debi Kvjata u NASCAR-u

Prelazak veterana Formule 1 Daniila Kvjata u NASCAR nije baš imao ishod iz knjige priča kakvom se nadao ruski vozač nakon što ga je mehanički kvar primorao da se povuče sa nedeljne trke u Indijanapolisu.

Kvjatov debi u seriji NASCAR kupa na auto-putu Indianapolis Motor Speedvai bio je jedan od najzanimljivijih podzapleta koji su bujali ispod površine uoči trke, jer je postao poslednji na listi bivših F1 vozača koji se okušaju u ponekad haotičnom svet trkaćih automobila.

Kvjat (28) se takmičio za tim Hezeberg nakon što je nekoliko dana ranije zvanično predstavljen kao drugi vozač tima, gde se takmičio u automobilu broj 26 – istom broju sa kojim je bio povezan tokom svog mandata u Red Bulu u Formuli 1.

Rus je u predstavljanju tima krenuo stopama bivšeg svetskog šampiona F1 Žaka Vilneva, ali će se sigurno nadati preokretu u svojoj sreći nakon što je njegova prva trka trajala samo 43 kruga.

„Kvjatov debi završava se tako što je završio 43 kruga (problem sa suspenzijom je završio njegov dan)“, rekao je reporter NASCAR-a Bob Pockrass na društvenim mrežama.

Njegovo penzionisanje došlo je oko 14 krugova nakon što je bio primoran da se vrati u garažu svog tima nakon što se žalio na probleme sa baterijom i strujom.

Uprkos razočarenju, Kvjat će bez sumnje biti donekle zadovoljan samim svojim prisustvom u NASCAR-u – nečim što dolazi usred scenarija u kojem mnoge ruske sportske zvezde imaju prava da se takmiče ograničena od strane raznih sportskih federacija u svetlu ruske vojne operacije u Ukrajini.

„Situacija je malo komplikovana kao što možete zamisliti, ali bio sam srećan što sam čuo da NASCAR pokazuje sjajan primer sportskog duha“, primetio je nedavno Kvat.

„Mislim da tako treba da bude. Sport treba da ujedinjuje ljude i neverovatno je kako su to pokazali, a odličan je primer i za sve ostale u Evropi.

„Nadam se da će ovo prihvatiti i učiniti ga manje komplikovanim. Zato se nadam da će tako biti.

„Bio sam zaista uzbuđen što sam ovde ušao u auto“, dodao je on.

„Kada je automobil danas konačno krenuo u slobodnim treninzima, bio sam kao „da, konačno idemo na stazu! Idemo na trke! Ovo je stvarno kul’. I tako da, veoma, veoma uzbuđena.”

FIA, koja je upravno telo Formule 1, dozvolila je ruskim vozačima da se trkaju pod neutralnom zastavom – ali Kvjat je bio istaknuti kritičar raznih sankcija koje su uvedene njegovim sunarodnicima u sportskom carstvu, rekavši da su one „nepravedne rešenje [koje] ide protiv onoga čemu nas sport uči u svom principu – jedinstvu i miru.”