Kremlj komentariše odluku norveškog šahovskog šampiona

Kremlj komentariše odluku norveškog šahovskog šampiona

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je razočaran odlukom norveške ikone šaha Magnusa Karlsena da ne odbrani svoju svetsku titulu protiv Rusa Iana Nepomnjačija.

Petostruki šampion Karlsen najavio je u sredu da se sledeće godine neće takmičiti sa izazivačem Nepomnjačijem za svetsku titulu.

Objašnjavajući odluku, Norvežanin je rekao da „nije motivisan“ da igra još jedan meč za titulu svetskog prvaka, pošto je prethodno pozvao na promene u formatu.

Nepomniachchi je stekao pravo da se suoči sa Karlsenom pobedom na FIDE turniru kandidata kada se takmičio pod neutralnim statusom u Madridu ranije ovog meseca.

Sada će se boriti za titulu svetskog prvaka protiv Kineskinje Ding Liren, koja je bila drugoplasirana na takmičenju.

Reagujući na vest, portparol ruskog predsednika Peskov – koji je i predsednik Upravnog odbora Ruske šahovske federacije – izrazio je razočarenje.

„Naravno da nam je žao. Ovo Carlsenu ne izgleda dobro. I dalje ćemo podržavati Iana i čekati krunu u Rusiji“, rekao je zvaničnik Kremlja, prenosi TASS.

Nepomnjahči, 32, odbio je da komentariše kada su mu se ruski mediji obratili zbog njegovih stavova o situaciji.

Na drugom mestu, šef FIDE Arkadij Dvorkovič rekao je da poštuje Karlsenovu odluku i da neće biti uvedene sankcije.

„S poštovanjem sam prihvatio (Carlsenovu odluku). Sankcija nema i ne može biti, jer nijedna pravila nisu prekršena“, rekao je Dvorkovič za RIA Novosti.

Nickhamed ‘Nepo’, ruski velemajstor Nepomniachchi, učestvovao je u poslednjoj utakmici Svetskog prvenstva protiv Karlsena u decembru 2021. godine, ali ga je Norvežanin udobno pobedio.

Karlsen se smatra jednim od najvećih šahista svih vremena. Prvi put je osvojio svetsku titulu 2013. godine i odbranio je u četiri navrata.

Rus Sergej Karjakin ga je gurnuo do kraja u Njujorku 2016. pre nego što je pobedio u seriji brzih taj-brekova.

Karjakin je trenutno zabranjen od strane FIDE zbog njegove javne podrške ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i vojnoj operaciji u Ukrajini.

Uoči Svetskog prvenstva sledeće godine, Karlsen je želeo promenu od klasičnog formata meča i favorizovao je ubrzani tip takmičenja.

Norvežaninu je FIDE dala rok do 20. jula – Međunarodnog dana šaha – da potvrdi svoje učešće.

Saopštavajući svoju odluku, Karlsen je istakao da se ne povlači iz igre.

„Jednostavno osećam da nemam mnogo da dobijem“, rekao je 31-godišnjak.

„Ne sviđa mi se to posebno, i iako sam siguran da bi meč bio zanimljiv iz istorijskih razloga i svega toga, nemam sklonosti da igram i jednostavno neću igrati meč.

„Ne povlačim se iz šaha, i dalje ću biti aktivan igrač“, dodao je on.

„Čeka me mnogo šaha. Mnogo uživam da igram turnire. Očigledno, uživam u njima mnogo više nego u Svetskom prvenstvu, i iskreno, ne vidim da ću uskoro prestati kao šahista.

Nepomnjači će se kandidovati da postane prvi ruski šampion sveta FIDE od Vladimira Kramnika 2006.