Klizanje: minimalni uzrast za takmičare 17 godina

Klizanje: minimalni uzrast za takmičare 17 godina

Takmičari će uskoro morati da napune 17 godina da bi učestvovali u seniorskim takmičenjima Međunarodne klizačke unije (ISU) nakon što su njeni članovi glasali za značajnu promenu koja se smatra odgovorom na nevolje ruskog čuda za umetničko klizanje Kamile Valieve u Pekingu. Zimske olimpijske igre 2022.

Predlog je prihvaćen na Kongresu ISU-a u Puketu i znači da će starosna granica za takmičenja u umetničkom klizanju biti podignuta sa 15 na 16 godina uoči sezone 2023-2024 i 17 nakon toga, što će uticati na Zimske olimpijske igre u Milanu Kortini 2026. u Italiji.

Ukupno 100 federacija članica glasalo je za uvođenje predloga – koji se takođe odnosi na sinhronizovano klizanje, brzo klizanje i brzo klizanje na kratkim stazama – dok se 16 protivilo, a dvoje su se uzdržali od glasanja.

Rezultat je navodno izazvao aplauze i ovacije širom sobe u Hilton Phuket Arcadia Resort and Spa gde se održava kongres, a predsednik ISU Jan Dijkema je pozdravio razvoj kao „veoma istorijsku odluku“ sa „zaštitom fizičkog i mentalnog zdravlja i emocionalnog zdravlja dobrobit klizača“ naveden kao ključni faktor u tom potezu.

Pomažući Ruskom olimpijskom komitetu (MOK) da pobedi u timskom takmičenju u kineskoj prestonici, Valieva je tada bila favorit za ženski pojedinačni turnir sve dok se nije pojavio neuspeli test na drogu nekih šest nedelja nakon što ga je završila na Božić na ruskom prvenstvu.

Valieva je bila pozitivna na zabranjenu supstancu trimetazidin koja se koristi za lečenje angine, a Ruska antidoping agencija (RUSADA) je okrivila komplikacije u stokholmskoj laboratoriji gde su uzorci testa poslati zbog odlaganja.

Iako je tinejdžerka dobila privremenu zabranu, ovo je ukinuo Sud za sportsku arbitražu (CAS) nakon niza žalbi, pošto su švajcarske vlasti ukazale na njen status zaštićene osobe i napomenule da joj nije dozvoljeno da se takmiči. naneo bi Valijevu „nepopravljivu štetu”.

Ipak, Valieva, na koju se činilo da je očigledno pogođen skandalom, završila je na četvrtom mestu u pojedinačnoj disciplini nakon niza neuobičajenih spoticanja i padova dok je ROC završila 1-2 zlato i srebro na čelu sa Anom Ščerbakovom i Aleksandrom Trusovom.

Osobe kao što je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah doveli su u pitanje „jezivo“ ponašanje trenera Valieve Eteri Tutberidze nakon što je njena optužba dovedena do suza zbog svojih grešaka, ali nije dobila malo utehe.

I dok slučaj dopinga još uvek nije rešen, a RUSADA je dozvolila šestomesečni rok do kraja avgusta od datuma navodnog prekršaja Valieve da donese odluku o sankcijama, ISU je u međuvremenu izvršila izmene.

„Posle Olimpijskih igara, postali smo pod pritiskom sa medijske tačke gledišta, dovodeći u pitanje kredibilitet ISU“, istakao je generalni direktor ISU Fredi Šmid.

„Linija odbrane je bila tu u predlogu da se poveća starosna granica što nam je pomoglo da to nije postalo veliki problem, ali jasno je da smo od medija dobili ogromnu količinu pitanja“, dodao je on.

Neki od onih koje je ISU pitao, objasnio je Šmid, bili su kako je telo dozvolilo tako mladim klizačima da se takmiče pod takvim emotivnim pritiskom, što ne bi trebalo dozvoliti.

Šmid je ovo opisao kao „veliki napad“ i pozdravio dan donošenja presude kao „trenutak istine“, verujući da će mediji i javnost „veoma pažljivo pratiti ISU“.

Na drugom mestu, član Komisije za sportiste ISU-a i kanadski klizač Erik Radford opisao je život sportiste kao „kratak i intenzivan”, a njihova iskustva u njemu postavljaju platformu za ostatak njihovog normalnog života nakon penzionisanja „fizički, duhovno, [i] emocionalno“.

„Dok čujem zabrinutost određenih nacija o neposrednim poteškoćama sa kojima bi se mogle suočiti sa usvajanjem ovog predloga… da li je medalja zaista vredna života mladog sportiste?“ upita Radford.