Vaser: Ferarijeva jedina meta je titula

Vaser: Ferarijeva jedina meta je titula

Ferari ima sve što im je potrebno da uspe i juriće titulu ove sezone, a Šarl Lekler i Karlos Sainz počinju pod jednakim uslovima, kaže novi šef tima Fred Vaser.

Vaser, koji se pridružio iz švajcarskog Alfa Romea 9. januara kao peti šef Ferarija za manje od jedne decenije, rekao je novinarima preko Zoom-a u svom prvom medijskom pozivu od preuzimanja da je meta očigledna.

„Mislim da kada ste vrhunski tim, ne možete imati drugu metu osim pobede“, rekao je on.

„Ne možete započeti sezonu (rekavši) ‘OK, biću zadovoljan sa P2’. To bi bio nedostatak ambicija i mislim da imamo sve da uradimo dobar posao i da cilj mora da bude sigurna pobeda.“

Ferari, najstariji i najuspešniji tim u sportu, nije osvojio šampionat od konstruktorske krune 2008. Njihovu poslednju titulu vozača osvojio je sada penzionisani Kimi Raikonen 2007. godine.

Prošle sezone su završili na drugom mestu u odnosu na Red Bull, uprkos tome što su snažno počeli sa najbržim automobilom, posle grešaka u strategiji, kao i problema sa pouzdanošću motora.

Vaser je rekao da se strategija ne odnosi samo na „momka koji je na vrhu ledenog brega“ i da je tim u procesu pregleda svega i prepoznao je da je poboljšanje neophodno.

Rekao je, međutim, da bi „bilo arogantno“ uzdrmati tehničku organizaciju ili pokušati da promeni kulturu nakon samo dve nedelje na poslu kao zamena za Matiju Binota.

„Imamo razgovore da pokušamo da shvatimo kako bismo mogli da unapredimo sistem, šta bi mogla da bude slabost sistema i da pokušamo da uradimo bolji posao“, objasnio je on.

„Ali to je više kontinuirano poboljšanje od velikih koraka ili velikih promena koje sa moje tačke gledišta ne bi imale smisla.“

„Verujem momcima na mestu i trudiću se da i za njih dam sve od sebe i da ih stavim u najbolje uslove da urade posao. Onda će doći vreme posle nekoliko nedelja ili meseci da se preduzme nešto ako ne radi, ali ja im verujem.“

Lekler se takmičio za Vasera ​​u Zauberu, kao i u mlađim kategorijama, ali je Francuz umanjio spekulacije da će Monačanin biti favorizovan.

„Cilj je pobeda za Ferari. Neće biti broj jedan i broj dva, ali ako u jednoj fazi moramo da preduzmemo akciju, ja ću preduzeti akciju. Nije važno da li je za jednog ili drugog“, rekao je on. .

Vaser će biti tek drugi Francuz koji će voditi Ferari, nakon što je Žan Tod vodio zlatnu eru u Maranelu sa sedmostrukim svetskim šampionom Mihaelom Šumaherom krajem 1990-ih i početkom 2000-ih.

Umanjujući poređenja, osim što se šalio da su bili slične visine, Vaser je otkrio da je u bliskom kontaktu sa Todtom i da će se uskoro sastati sa bivšim predsednikom FIA.

„Svi saveti su dobrodošli“, dodao je on.

„Poznajem ga više od 20 godina. Nikada u mom profesionalnom životu nije bio daleko od mene i mislim da ima smisla da razgovaram sa njim.“