Đoković o Vimbldonu nakon što je stigao do prvog finala 2022

Đoković o Vimbldonu nakon što je stigao do prvog finala 2022

Novak Đoković je ponovio opaske koje je izneo u vezi sa zabranom igranja Vimbldona za ruske igrače usred svog prvog ovogodišnjeg finala na Otvorenom prvenstvu Srbije.

Ovaj 34-godišnjak je prvobitno rekao da je odluka koju je ove nedelje doneo All England Lavn Tennis Club (AELTC) kao odgovor na rusku vojnu operaciju u Ukrajini uprkos tome što je ruskim igračima dozvoljeno da igraju pod neutralnim statusom, „luda”.

U subotu popodne, ova otvorena figura je tada stajala uz svoje komentare u prilog takvima kao što su prvoplasirani rival na svetu Daniil Medvedev i osmi teniser sveta Andrej Rubljov.

Ostajem pri onome što sam rekao, nema potrebe da se zabranjuju sportisti“, insistirao je Đoković.

„Imamo pravila protiv diskriminacije u tenisu. Igramo na osnovu rangiranja, a ne nacionalnosti.“

„Podržavam izjave ATP i PTPA“, zaključio je Đoković.

U izjavama na koje se Đoković pozivao, ATP muška turneja optužuje AELTC za diskriminaciju, a PTPA je takođe tvitovala da ne „diskriminiše nijednog tenisera na osnovu nacionalnosti“.

Đoković je u svojim prvobitnim komentarima rekao da „ne može da podrži odluku Vimbldona“ za koju smatra da je „luda“.

„Kada se politika meša u sport, rezultat nije dobar“, nastavio je on, napominjući da će „uvek osuđivati rat“ i „nikada ga neće podržati“ jer je i sam „dete rata“.

Znam koliko to emotivne traume ostavlja. U Srbiji svi znamo šta se desilo 1999. godine. Na Balkanu smo imali mnogo ratova u novijoj istoriji“, istakao je Đoković.

Vrativši se na terene, Đoković je stigao do svog prvog finala u 2022. i trećeg na Srbija openu pobedivši Karena Hačanova sa 4-6, 6-1, 6-2.

Postigavši to tako što je započeo svoj treći uzastopni povratak na turnir, Đoković će se tamo sastati sa Rubljovim koji je takođe opisao zabranu Vimbldona kao „potpuno diskriminatornu“.

Ako bi Đoković pobedio i 24-godišnjeg Moskovca, ovo bi bila njegova prva pobeda na turniru u godini nakon skandala sa vizama i vakcine u Australiji i staviće ga na kurs da pokuša da zadrži krunu na Otvorenom prvenstvu Francuske 2021. na Rolan Garosu. 22. maja.