Britni Griner šalje pismo Beloj kući sa molbom za pomoć

Britni Griner šalje pismo Beloj kući sa molbom za pomoć

Zvezda VNBA Britni Griner, pritvorena u Rusiji više od četiri meseca, napisala je pismo koje su njeni predstavnici poslali Beloj kući apelujući na predsednika Džoa Bajdena da joj pomogne da je vrati kući.

„Dok sedim ovde u ruskom zatvoru, sam sa svojim mislima i bez zaštite supruge, porodice, prijatelja, olimpijskog dresa ili bilo kakvih dostignuća, užasnut sam da bih mogao da ostanem ovde zauvek“, napisao je Griner, prema odlomcima. pisma koje su njeni predstavnici objavili u ponedeljak.

Griner je uhapšena 17. februara — nekoliko dana pre nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu — pre nego što se ukrcala na let iz Moskve za američku policiju.

Sada se centar Feniks Merkjuri suočava sa optužbom za prevoz droge koja podrazumeva maksimalnu kaznu od 10 godina ako bude osuđen. Suđenje Grineru počelo je u petak u sudu u blizini Moskve.

S obzirom na tenzije između SAD i Rusije zbog rata ove druge u Ukrajini, rusko pritvaranje Grinera smatrano je pregovaračkim trikom.

Isporuka Grinerovog pisma Bajdenu poklopila se sa Danom nezavisnosti.

„Naša porodica 4. jula obično odaje počast onima koji su se borili za našu slobodu, uključujući mog oca koji je veteran rata u Vijetnamu“, napisao je Griner. „Boli me razmišljanje o tome kako obično slavim ovaj dan jer mi sloboda ove godine znači nešto sasvim drugo.

„Shvatam da imate posla sa toliko toga, ali molim vas ne zaboravite na mene i druge američke zatvorenike. Molim vas, učinite sve što možete da nas vratite kući. Glasao sam prvi put 2020. i glasao sam za vas. Verujem u tebi.Još uvek imam toliko dobrog posla sa svojom slobodom da ti možeš pomoći da se vratim.

„Nedostaje mi supruga! Nedostaje mi porodica! Nedostaju mi saigrači! Ubija me što znam da sada toliko pate. Zahvalan sam na svemu što možete učiniti u ovom trenutku da me vratite kući.“