Tata: 3 napadača Meksika ići će u Katar, ali ne i Čičarito

Tata: 3 napadača Meksika ići će u Katar, ali ne i Čičarito

KARSON — Meksiko ima četiri centarfora na treningu za pripremne utakmice Svetskog prvenstva ove nedelje, ali će El Tri u Katar odvesti samo tri napadača.

A Čičarito neće biti ni u jednoj grupi, potvrdio je u utorak uveče trener Tata Martino.

Martino je isključio Havijera Ernandeza iz svog četvrtog Svetskog prvenstva dok je govorio na stadionu koji Čičarito zove kući sa LA Galaksi.

Dok 34-godišnji Hernandez ima uglavnom izvanrednu sezonu u svom MLS klubu, Martino je fokusiran na ostala četiri kandidata da vode liniju kada Meksiko pokuša da se izvuče iz teške grupe na Svetskom prvenstvu. Uprkos glasinama da bi mogao da izabere sva četiri centarfora ili da opozove Čičarita da pojača tim koji je pretrpeo niz loših napada tokom kvalifikacija za KONKAKAF, Martino je rekao da će u Katar povesti samo trojicu trenutnih kandidata.

„U slučaju Čičarita, mi jednostavno idemo sa drugim naprednjacima“, rekao je Martino. „Pokušaćemo da izaberemo 26 igrača koji su najbliži našoj igri.

Ti napadači su Raul Himenez, Rohelio Funes Mori, Henri Martin i Santjago Gimenez, ali nisu svi trenutno spremni za igru. Himenez se bori sa povredom prepona koja ga je sprečila u Vulverhemptonovom sastavu nedavno u Engleskoj, dok je Funes Mori nedavno izašao zbog povrede mišića nakon snažnog početka sezone u Ligi MKS iz Montereja.

Martino ne očekuje da će Himenez ili Funes Mori igrati protiv Perua u subotu na Rose Bovlu ili protiv Kolumbije u kalifornijskom zalivu u ponedeljak, ali su sa El Trijem zbog treninga, oporavka i veze sa svojim saigračima.

Imamo dvojicu (napadača) koji mogu da igraju i dvojicu koji ne mogu“, rekao je Martino. „Ono što mi se sviđa je to što nemamo dovoljno igrača. Četiri napadača neće ići (u Katar), ali sve dok mi otežavaju izbor, veoma sam srećan zbog toga. Sigurno će se pričati o tome ko je izostavljen, ali problem će biti obilje, a ne oskudica.”

Očekuje se da će 21-godišnji Gimenez biti napadač Katara, a ipak igra odlično za Fejenord, njegov holandski klub. Martino je rekao da nije potvrdio nijedno mesto za Svetsko prvenstvo, ali je snažno podržao Himenesa uprkos problemima sa povredom ove sezone, rekavši da je Himenez „naš broj 9“.

Martino je takođe dao prozor nade meksičkim navijačima u vezi sa Hesusom „Tekatitom“ Koronom, uzbudljivim krilom Sevilje koji je u avgustu slomio levu fibulu i pokidao ligamente skočnog zgloba. Sevilja je prvobitno rekla da će odsustvovati najmanje četiri meseca, ali je Martino u utorak rekao da se Meksiko nada da će se Korona uskoro vratiti treninzima sa šansom da uđe u spisak Svetskog prvenstva.

„Nadamo se da će prvih dana oktobra moći da radi sa nama i da ima šanse da se izbori za mesto“, rekao je Martino.

Meksiko je završio na drugom mestu u kvalifikacijama za KONKAKAF iza Kanade, ali je Martinov tim postigao samo četiri gola u poslednjih pet kvalifikacionih mečeva uprkos tome što su bili na raspolaganju i Himenez i Korona. Te ofanzivne borbe i novi problemi sa povredama izgledaju opasno za nade Meksika da će pobeći grupi koja takođe uključuje svetsku moć Argentinu i reprezentaciju Poljske koju predvodi zvezda Barselone Robert Levandovski.

Čak su i igrači primetili da su meksički navijači razočarani u pogledu šansi tima, ali to nije neobično za reprezentaciju koja je upoznala svoj deo slomljenog srca. Veteran centralni bek Ektor Moreno nada se da će pristalice El Tri pronaći malo optimizma – i nada se da će tim moći da mu obezbedi dva snažna nastupa u Kaliforniji ove nedelje.

„Na papiru, to je teška grupa“, rekao je Moreno. „Argentina je jedan od kandidata za osvajanje celog turnira. Ali i dalje morate da igrate te igre. Na poslednjem Svetskom prvenstvu nikada ne biste pomislili da ćemo pobediti Nemačku, a zatim izgubiti od Švedske. Moramo da se fokusiramo na Poljsku, a posle toga moramo da se fokusiramo na Argentinu i (Lionela) Mesija, najboljeg na planeti. Uvek ćemo imati velike izazove na ovom nivou, a to su dva velika izazova, ali mislim da ćemo biti spremni.