Španac Lamine Jamal postao je najmlađi strelac na Evropskom prvenstvu

Španac Lamine Jamal postao je najmlađi strelac na Evropskom prvenstvu

Lamin Jamal postao je najmlađi igrač ikada koji je postigao gol na Evropskom prvenstvu kada je 16-godišnjak postigao fantastičan gol za Španiju u pobedi nad Francuskom od 2:1 u polufinalu Evropskog prvenstva.

Tinejdžer će u subotu napuniti 17 godina, dan pre finala u Berlinu protiv Engleske ili Holandije.

„Tražim samo pobedu, pobedu i pobedu“, rekao je Jamal. „Proslaviću svoj rođendan u Nemačkoj sa svojim timom.“

Jamal je postigao gol u 21. minutu, sa oko 25 metara savijajući loptu pored golmana Francuske, Majka Menjana, u gornji levi ugao. Jamal ima 16 godina i 362 dana. Prethodni najmlađi strelac na Evropskom prvenstvu bio je Švajcarac Johan Vonlanten (18 godina, 141 dan), protiv Francuske na Euru 2004.

„Veoma smo srećni što smo stigli do finala. Sada dolazi najvažniji deo, osvajanje titule“, rekao je Jamal. „Bili smo u teškoj situaciji nakon što smo rano primili gol. Samo sam uzeo loptu i hteo da je postignem. Veoma sam srećan.“

„Ne razmišljam previše o tome, samo uživam i pomažem timu. Ako to bude po mome, srećan sam (zbog gola) i zbog pobede.“

Jamal je na Euro 2024. došao sa gomilom „najmlađih“ rekorda i neminovno je postavio više. Postao je najmlađi igrač koji je nastupio na muškom Euru kada je počeo u prvoj pobedi Španije nad Hrvatskom od 3-0.

Tinejdžer Barselone je već sa 15 godina bio najmlađi igrač koji je debitovao i postigao gol u španskoj ligi, najmlađi igrač koji je startovao u Ligi šampiona i najmlađi koji je postigao gol za Španiju.

Jamalov gol u utorak je poništio pogodak Rendala Kolo Muanija za Francusku – postavio ga je Kilijan Mbape, koji je igrao bez maske.

Španija je preokrenula meč četiri minuta nakon izjednačenja Jamala kada je udarac Danija Olma od gola u sopstvenu mrežu pretvorio francuski defanzivac Žil Kounde. UEFA je prvobitno ocenila da je to bio autogol, ali je kasnije dodeljen Olmu.

„Prvi su postigli gol, ali mi smo dobro isplanirali utakmicu i držali se svog plana. Lamine je postigao sjajan gol”, rekao je Olmo.

Jamal je umalo postigao još jedan spektakularan gol na devet minuta pre kraja snažnim udarcem koji je za dlaku preleteo preko prečke.