Đoković napao medije zbog svađe oko ruske zastave

Đoković napao medije zbog svađe oko ruske zastave

Srpska teniska zvezda Novak Đoković stao je u odbranu svog oca Srđana nakon što je snimljen zajedno sa ruskim navijačima nakon meča u kojem je učestvovao njegov sin na Otvorenom prvenstvu Australije ove nedelje.

Video snimak pojavio se na mreži ubrzo nakon meča u sredu između Đokovića i Rusa Andreja Rubljova. Na njemu je prikazan Srđan Đoković pored čoveka koji drži rusku trobojku i nosi simbol „Z“ na majici, što se obično povezuje sa ruskim trupama u Ukrajini.

Titlovi na snimku sugerišu da je Srđan Đoković u kratkom klipu dao prorusku izjavu. Tenis Australija je ranije na turniru uvela zabranu isticanja ruske zastave.

Međutim, Srđan Đoković je kasnije izdao saopštenje u kojem je rekao da je nesvesno uhvaćen u proruskim demonstracijama dok je slavio i fotografisao se sa pristalicama svog sina u Melburnu. On je dodao da će se kloniti Đokovićevog polufinalnog meča sa Amerikancem Tomijem Polom, koji se odigrao ranije u petak.

Fraza koju je Đoković stariji koristio na snimku prevedena je kao podrška ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini. Međutim, srpski mediji su kasnije razjasnili da su njegove reči zapravo bile uobičajen način oproštaja.

Posle pobede protiv Pola, u kojoj će Novak Đoković nastupiti u desetom finalu Australijan opena u karijeri, Srbin je priznao da je furor oko njegovog oca uticao na njega tokom meča.

„Žalosno je što je pogrešno tumačenje onoga što se dogodilo eskaliralo na tako visok nivo. Bilo je dosta razgovora sa direktorom turnira, sa medijima i sa svima ostalima”, rekao je Đoković na konferenciji za novinare posle meča.

„Shvatilo je, naravno, i mene. Nisam bio svestan toga sve do sinoć. Onda mi, naravno, nije bilo drago da to vidim.”

Đoković je rano ušao u vođstvo u svom meču sa Polom, da bi neuobičajeno izgubio zamah krajem prvog seta, nudeći svom protivniku put nazad u meč.

Ipak, na kraju se pribrao i pobedio u tri seta.

Pošto je potencijalna zamka polufinala uspešno rešena, Đoković je skrenuo pažnju na ruske pristalice za koje je rekao da su „zloupotrebile“ njegovog oca, kao i na medije koji su pogrešno preveli komentare njegovog oca.

„Fotografija koju je napravio, kroz koju je prolazio. Čuo sam šta je rekao na snimku. Rekao je: „Živjeli.“ Nažalost, neki mediji su to protumačili na zaista pogrešan način.

„Unaokolo je bilo mnogo srpskih zastava. To je ono što je on mislio. Mislio je da se slika sa nekim iz Srbije.

„Ta grupa ljudi ga je zloupotrebila u ovoj situaciji“, dodao je on. „Ne mogu da budem ljut na njega ili uznemiren jer mogu da kažem da to nije bila njegova greška. Izašao je da proslavi sa mojim navijačima, i to je to.

„Nakon toga, naravno da se osećao loše zbog mene i znao je kako će se to odraziti na mene.“

Đoković je takođe rekao da nije siguran da li će njegov otac prisustvovati nedeljnom finalu gde će se boriti sa Grkom Stefanosom Cicipasom u potrazi za desetom titulom na Australijan openu, rekordnom 22. Grend slem pobedom i ukupno 28. uzastopnom pobedom na turniru u Melburnu.