Đoković i Cicipas u finalu Australijan opena za muškarce

Đoković i Cicipas u finalu Australijan opena za muškarce

Pobede u mečevima na Australijan openu ne zadaju Novaku Đokoviću toliko problema.

Ima niz od 27 mečeva bez poraza, najduži na tom mestu u 55-godišnjoj Open eri. A sada je Đokoviću potrebna samo još jedna pobeda, protiv Stefanosa Cicipasa u nedeljnom finalu, da bi prikupio ono što bi bilo rekordno 10. šampionat tamo i rekordni 22. grend slem trofej ukupno.

To su sve druge stvari – neke od njegovih sopstvenih radnji, neke ne – to je mnogo za rešavanje.

Njegov niz u Melburn Parku stavljen je na pauzu pre godinu dana kada je deportovan iz Australije jer nije vakcinisan protiv COVID-19, a on se kolebao između priznanja da ovo nudi dodatnu motivaciju ovog puta i reči: „Gotov sam to.“

Njegovi roditelji i brat su se vratili na turnir prvi put posle 15 godina, ali tata nije prisustvovao pobedi u petak uveče 7-5, 6-1 6-2 nad Tomijem Polom u polufinalu nakon što je privukao pažnju viđenjem dva dana ranije ispred Rod Lejver Arene sa ljudima koji podržavaju Rusiju, čija je invazija na Ukrajinu stara skoro godinu dana. Đoković nije siguran da li će njegov otac biti prisutan u finalu.

Đoković je više puta tražio tokom takmičenja prošle nedelje da uporne heklere ukloni obezbeđenje dok on igra.

Njegova leva tetiva kolena je bila dovoljno bolna na početku turnira da je rekao da je zabrinut zbog toga, ali je uzeo „mnogo“ tableta protiv bolova i podvrgnut drugim tretmanima koje nije detaljno opisao.

Pa kako 35-godišnjak iz Srbije sve to deli?

Kako to ostavlja po strani i igra onako kako je bio?

Od pada u drugom setu u meču drugog kola, Đoković je osvojio 14 setova zaredom i dao ukupno samo 35 gemova u tom periodu.

„Mislim, zvuči kao kliše, ali to zaista morate prihvatiti. Mnogo je lakše reći nego učiniti. U mom slučaju, osećam da se stvari jednostavno nagomilavaju, dodaju, nekako, iz ovog ili onog razloga“, rekao je on. „Mislim, nije idealna situacija ili okolnost u kojoj morate da se nosite sa svim ovim drugim spoljnim faktorima koji nisu zaista neophodni tokom tako važnog događaja. Ali to je bio deo mog života, nažalost poslednjih nekoliko godina, još više. Samo pokušavam da evoluiram iz toga. Trudim se da postanem otporniji, jači.”

Mnogo je u pitanju u nedelju, za njega i za Cicipasa, 24-godišnjaka iz Grčke koji će se pojaviti u svom drugom grend slem finalu — 31 manje od Đokovića.

Pored šampionata, pobednik će se popeti na 1. mesto na ATP rang listi, mesto koje je Đoković zauzeo više nego bilo ko drugi i negde gde Cicipas nikada nije bio.

„Ne bih mogao biti spremniji za ovaj trenutak“, rekao je Cicipas pošto je u polufinalu pobedio Karena Hačanova sa 7-6 (2), 6-4, 6-7 (6), 6-3.

„Iskreno verujem u ono što sam u stanju da proizvedem“, rekao je. „To je više nego dovoljno.“

Videćemo da li je to slučaj protiv Đokovića, koji vodi njihovu seriju 10-2, uključujući devet uzastopnih pobeda. Jedan od njih došao je u finalu Otvorenog prvenstva Francuske 2021., koje je Cicipas vodio u dva seta zavoleo pre nego što se Đoković vratio skroz do pobede u pet.

Dok Cicipas još uvek traži svoju prvu veliku titulu, Đoković se nada da će izjednačiti Rafaela Nadala za najveći zbroj čoveka u istoriji grend slemova.

Đoković ima i ovo za njega: ima 19-0 kombinovano u polufinalu i finalu u Melburn Parku.

„Iskustvo prethodnog boravka u ovoj konkretnoj situaciji i okolnostima pomaže. Takođe činjenica da nikada nisam izgubio finale Australijan opena definitivno služi kao veliki podsticaj za samopouzdanje pre nedelje“, rekao je Đoković. „Ali, naravno, ipak, posao treba da se obavi na terenu.

To je mesto gde stvari imaju tendenciju da dođu prilično lako za njega.