Objavljeni gradovi domaćini Svetskog prvenstva 2026

Objavljeni gradovi domaćini Svetskog prvenstva 2026

Za četiri leta od sada, 48 zemalja će se boriti za Svetsko prvenstvo 2026. godine, jer se turnir održava u gradovima širom Sjedinjenih Država, Kanade i Meksika.

FIFA, međunarodno rukovodeće telo, objavila je da će ovo biti gradovi domaćini 2026: Vankuver, Sijetl, San Francisko, Los Anđeles (SoFi stadion), Gvadalahara, Meksiko, Kanzas Siti, Dalas, Atlanta, Hjuston, Monterej (Meksiko), Meksiko Siti, Toronto, Boston, Filadelfija, Majami i Njujork/Nju Džersi.

Jedanaest lokacija je u SAD, tri u Meksiku, a dva u Kanadi. Lokacije za pojedine mečeve, uključujući lokacije uvodnih utakmica i finala, biće naknadno objavljene.

Ovo će biti prvi put da će na turniru učestvovati 48 ekipa, umesto dosadašnjeg formata od 32 tima. To će takođe biti prvi put da se turnir održava u tri zemlje domaćina.

Gradovi koji nisu odabrani uključuju Sinsinati; Denver; Edmonton, Kanada; Nashville, Tenn.; Orlando, Florida; i Baltimor.

„Glavni“ meč otvaranja će se verovatno održati u Los Anđelesu ili Meksiko Sitiju – oba grada koja su prethodno bila domaćin finala Svetskog prvenstva.

SAD, Kanada i Meksiko su izabrani kao pobednička ponuda 2018. godine, pobedivši Maroko. SAD su prethodno bile domaćini Svetskog prvenstva 1994. godine; Meksiko je bio domaćin turnira 1970. i 1986. godine.

Zajednička ponuda tri zemlje je sebe označila kao Ujedinjenu ponudu, pod motom „Jedinstvo. Izvesnost. Mogućnost“. Njihova kampanja je istakla veliku finansijsku priliku koju pruža domaćinstvo igara u Severnoj Americi, kao i lakoću i svakako korišćenje stadiona velikog kapaciteta koji su već u upotrebi.

Većina američkih arena u sukobu redovno ugošćuje NFL timove, a neke su dom i MLS tima. Kanadski stadioni su domaćini Kanadske fudbalske lige i MLS-a, dok su predložene arene u Meksiku dom za timove iz najviše meksičke fudbalske lige, Lige MKS.

Navijači navijaju za SAD tokom žurke za gledanje Svetskog prvenstva 2014. na stadionu AT&T, u Arlingtonu, Teksas, blizu Dalasa. Arena će biti domaćin utakmica tokom Svetskog prvenstva 2026.
Toni Gutijerez/AP

Ponuda je reklamirao luksuzne apartmane na stadionima i klupski prostor — obećavajući da su svi „idealno dizajnirani da ugoste lidere i goste FIFA-e, međunarodne zvanice i kupce premium karata“.

Održavanje Svetskog prvenstva u tri veoma velike zemlje predstavljaće značajne izazove na putovanju za timove i navijače koji ih prate, posebno u poređenju sa turnirima koji se održavaju u jednoj zemlji sa jakim železničkim vezama koje omogućavaju navijačima da putuju od grada do grada.

United Bid je ovo uzeo u obzir tako što je dizajnirao regionalne klastere za timove i grupe.

U toku nokaut faze turnira, odvijaće se tok od zapada ka istoku, a ponuda je predložila da se finalni meč postavi na stadion MetLife u East Rutherfordu, N.J. U ponudi je takođe predloženo domaćinstvo dva polufinala u Atlanti i Dalasu.

Ali mnogo pre nego što svetski fudbalski navijači stignu u Severnu Ameriku, tu je Svetsko prvenstvo 2022, koje se održava u zemlji domaćinu Kataru. Turnir počinje 21. novembra i traje do 18. decembra.