Federer odigrao poslednji teniski ples

Federer odigrao poslednji teniski ples

Čuveni Rodžer Federer završio je profesionalnu tenisku karijeru! Ostaće upamćen kao jedan od trojice najboljih igrača u istoriji. Poslednji ples otplesao je sa Rafaelom Nadalom u dublu Lejver kupa protiv Frensisa Tijafoa i DŽeka Soka (6:4, 6:7, 9:11) i tako je stavljena tačka na jednu veliku eru. Rodžerovu eru za pamćenje.

PorazFedereraiNadalana kraju, ali rezulat je u Londonu bio najmanje važan. Svi su završili u suzama…

Federer je u svojoj istorijskoj karijeri osvojio ukupno 103 ATP turnira u singlu. Od toga 20 grend slemova, 28 mastersa iz serije 1000, te šest ATP finala.

Po broju osvojenih grend slem turnira treći je teniser u istoriji, izaRafaelaNadala (22) i NovakaĐokovića (21).

Jedini je u istoriji osvojio US Open pet puta zaredom (od 2004. do 2008. godine), a drži i rekord od ukupno 71 osvojenog turnira na tvrdim podlogama. Osam puta je osvojio Vimbldon, šest puta Australijan Open, pet puta US Open i jednom Rolan Garos.

Federerje 302 nedelje bio najbolji teniser sveta, uz to ima 237 uzastopnih nedelja, oborivši Konorsov rekord od 160 uzastopnih nedelja kao broj 1 na ATP listi i rekord Štefi Graf od 186 uzastopnih nedelja kao 1. teniserka sveta.

Dugo je bio neprikosnoven, činilo se da niko nikada neće doći na njegov nivo, ali onda su se pojavili Rafael Nadal i Novak Đoković i uspeli čak i da ga nadmaše.

Bio je ovo Federerov poslednji teniski ples.

Postao je teniska istorija.