Njujork: Nema pretnji paradi, ali strogo obezbeđenje

Njujork: Nema pretnji paradi, ali strogo obezbeđenje

NjUJORK – Njujork planira strogo obezbeđenje oko Macy’s Parade za Dan zahvalnosti nakon masovnih pucnjava na drugim mestima u SAD, saopštila je policija u sredu, naglašavajući da ne postoji poznata, verodostojna pretnja za sam čuveni događaj.

Praznična tradicija, koja privlači mnoštvo učesnika i gledalaca, ove godine dolazi dva dana nakon što je šestoro ljudi ubijeno u pucnjavi u Volmartu u Virdžiniji, i četiri dana nakon što je druga pucnjava ubila pet osoba u gej noćnom klubu u Kolorado Springsu. Takođe tokom vikenda, muškarac koji je navodno pretio da će napasti sinagogu uhapšen je na njujorškoj Pen stanici. U trenutku hapšenja imao je nože, skijašku masku, zakrpu na ruci sa svastikom i a sa njim je bila i osoba za koji se smatra da je saučesnik, saopštile su vlasti, preneo je Asošijeted pres.

U svetlu tih događaja, policija će „rasporediti dodatne resurse kako bi osigurala da proslave širom grada budu bezbedne za sve“, rekla je šefica antiterorističke uprave njujorške policije Martine Materaso na konferenciji za novinare usred naduvavanja džinovskih balona parade. Ona je rekla da vlasti nisu imale naznake „bilo kakve aktivne, verodostojne ili specifične pretnje“ tom događaju.

Do sada su mere bezbednosti poznate skoro kao i sama parada. Oni uključuju timove za teško naoružanje, pse za otkrivanje eksploziva, odred za bombe, radiološke i hemijske senzore, detekciju dronova, kamione sa peskom i vozila za blokiranje i dodatne kamere na ruti.

Izvršni direktor kompanije Macy’s Džef Dženet obećao je da će parada biti „veća i bolja ove godine nego ikada ranije“ – toliko da počinje u 8:45 umesto u 9 da primi sve balone, plovke, marš bendove, pevače, navijačice, klovnove , glumačke ekipe Brodveja i Radio Citi Rockettes. I, naravno, Deda Mraz.

Novi baloni ove godine uključuju animiranu senzaciju „Bluei“, Stjuarta, jednookog miniona iz „Despicable Me 2“, i nove balone za zelene dinosauruse i „Dnevnik mršavog deteta“.

Najveći likovi su dugački čak 21 metar i imaju 50 rukovalaca koji drže užad, rekao je Met Kaprielian, koji nadgleda balone, u intervjuu dok su bili naduvani.

Videti ih izbliza bilo je „ostvarenje sna“ za devojčicu Sofiju Korea Perea.

„Oni su, kao, ogromni!“ rekla je.

Sem Lo i njegova porodica takođe su bili impresionirani kada su gledali kako se ogromni likovi oblikuju.

„Ovo je divno – prvi put to doživljavam uživo, lično“, rekla je Lo.