Poljska: Nemačka da pošalje raketne lansere Patriot u Ukrajinu

Poljska: Nemačka da pošalje raketne lansere Patriot u Ukrajinu

VARŠAVA – Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak rekao je u sredu da je zatražio od Nemačke da pošalje u Ukrajinu raketne lansere Patriot koji su ponuđeni Poljskoj, prenosi Rojters.

„Posle daljih ruskih raketnih napada, zatražio sam od Nemačke da se baterije Patriot koje su ponuđene Poljskoj prebace u Ukrajinu i razmeste na njenoj zapadnoj granici“, napisao je Blaščak na Tviteru.

„Ovo će zaštititi Ukrajinu od daljih smrti i nestanka struje i povećati bezbednost na našoj istočnoj granici.“

Poljska je u ponedeljak saopštila da će predložiti raspoređivanje dodatnih lansera raketa Patriot u blizini svoje granice sa Ukrajinom, nakon ponude Nemačke.

Berlin je Varšavi ponudio protivraketni odbrambeni sistem „Patriot“ da pomogne u obezbeđivanju vazdušnog prostora nakon što se zalutala raketa srušila u Poljskoj prošle nedelje. Ranije je rekao da će svom istočnom susedu ponuditi pomoć u vazdušnoj policiji sa nemačkim Eurofajterima.

Čini se da je projektil koji je pogodio Poljsku prošle nedelje, ubivši dve osobe, slučajno ispalila ukrajinska protivvazdušna odbrana, a ne da je bio ruski udar, rekao je šef NATO-a Jens Stoltenberg.