Švajcarska ministarka na Kosovu: Da države na Balkanu budu stabilne i suverene

Švajcarska ministarka na Kosovu: Da države na Balkanu budu stabilne i suverene

Ministarka odbrane Švajcarske Viola Amherd je u Prištini ocenila da je za njenu zemlju veoma važno da na Balkanu budu stabilne i suverene države, piše N1.

Kako je saopšteno iz vlade Kosova švajcarska ministarka je tokom susreta sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem rekla da Švajcarska i Kosovo dele zajedničke vrednosti i istakla značaj velike dijaspore sa Kosova, koje doprinosi privredi Švajcarske.

„Ojačana je spremnost Švajcarske da pomogne i podrži Vladu Republike Kosovo za dalji rast pozitivnih ekonomskih pokazatelja. Tokom sastanka je bilo reči o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, ulozi Kfora, političkoj situaciji u regionu, značaju Berlinskog procesa, kao i Briselskom dijalogu“, navodi se u saopštenju.

Premijer je tokom sastanka govorio o ciljevima i planovima Kosova za članstvo u NATO Partnerstvu za mir, Savetu Evrope, kao i aplikaciji za članstvo u Evropskoj uniji.

„Izražavajući duboku zahvalnost za doprinos Švajcarske Kosovu pre, tokom i posle rata, kao i posle nezavisnosti Kosova, premijer Kurti je takođe zahvalio Švajcarskoj na njenoj kontinuiranoj pomoći u programima ekonomskog i demokratskog razvoja“, stoji u saopštenju.

Pored bilateralne saradnje u privredi i povećanja obima trgovine, Kurti je istakao spremnost vlade Kosova da proširi saradnju i u oblasti odbrane.