Sijarto: Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici

Sijarto: Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici

Predložena rezolucija o Srebrenici namerno ili nenamerno demonizuje srpski narod za tragediju u Srebrenici, a Mađarska će u Ujedinjenim nacijama glasati protiv te rezolucije, najavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Petar Sijarto.

Mađarska će glasati protiv rezolucije o Srebrenici, najavio je ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Sijarto je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, istakao da ta rezolucija namerno ili nenamerno demonizuje celi srpski narod za tragediju u Srebrenici.

„BiH je napravila ozbiljne iskorake na putu evropske integracije. U martu je odlučeno da se započne pregovarački proces o pridruživanju EU. Važno je da svi entiteti i narodi u BiH daju svoj doprinos“, kaže Sijarto.

Ministar spoljnih poslova Mađarske kaže da je ta harmonija koja se stvorila u BiH i koja je dovela do saglasnosti po tom pitanju razbijena jednostranim delovanjem nelegitimnog visokog predstavnika koji je, na svoju ruku, izmenio Izborni zakon.

„Tu stabilnu situaciju i razumevanje u BiH može da poljulja i donošenje rezolucije o Srebrenici u UN što bi dovelo do demoralizacije srpskog naroda. Mislimo da treba prestati sa jačanjem tenzija i tim namerama“, poručio je Sijarto.