Hiljade Hrvata ispred ruske ambasade, žele vakcinu Sputnjik V

Hiljade Hrvata ispred ruske ambasade, žele vakcinu Sputnjik V

Hiljade gradjana Hrvatske kontaktiralo je ovih dana Ambasadu Rusije u Zagrebu u potrazi za ruskom vakcinom protiv koronavirusa, ali hrvatske vlasti zasad nisu uputile zvaničan zahtev u vezi nabavke Sputnjika V, piše danas Večernji list. List navodi da je ruska ambasada „pod opsadom“ Hrvata i da svakodnevno odgovara na desetine i desetine pitanja gradjana Hrvatske upućenih putem telefona ili e-maila, o tome kako doći do ruske vakcine.

Prema informacijama hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, strane diplomate koje borave u Hrvatskoj vakcinisaće se prema rasporedu u Hrvatskoj koji najpre uključuje medicinske radnike, štićenike u domovima, starije od 65 godina i ugrožene grupe.

List navodi da je veliki interes za ruskom vakcinom nastao posle objave rezultata treće faze kliničkog ispitivanja Sputnjika V u časopisu Lanset (The Lancet) početkom februara. Podseća se da je proizvodnja Sputnjika V kritikovana najviše zbog brzine, želje da se odmah dodje do rezultata i nedostatka transparentnosti.