NBS: Referentna kamatna stopa ostaje jedan odsto

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje jedan odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na jedan odsto, saopštila je NBS.

Izvršni odbor je imao u vidu da i dalje podsticajno deluju prethodno donete mere monetarne i fiskalne politike i da je najavljen dodatni paket fiskalnih mera, navodi se u saopštenju.

Procenjeno je da će „snažna“ podrška NBS i Vlade preduzećima i građanima obezbediti već u drugom tromesečju ove godine dostizanje pretkriznog nivoa ekonomske aktivnosti.

„Industrijska proizvodnja, promet u trgovini na malo i izvoz već su dostigli pretkrizni nivo, a sa daljim napretkom u procesu vakcinacije koji je, po dosadašnjem uspehu Srbiju svrstao među najbolje zemlje na svetu, očekujemo da će se aktivnost i u ostalim uslužnim sektorima potpuno oporaviti“, istakla je NBS.

Oporavku domaće tražnje, kako je ocenjeno, doprineće realizacija infrastrukturnih projekata, povoljni uslovi finansiranja postignuti prethodnim ublažavanjem monetarne politike, i to što je očuvano tržište rada i u uslovima pandemije.

Na otpornost tržišta rada i značaj paketa ekonomskih mera ukazuju, navela je centralna banka, rast zaposlenosti i zadržavanje jednocifrene stope nezaposlenosti tokom pandemije.

Po oceni Izvršnog odbora, realizacija najavljenog paketa fiskalnih mera biće dodatni podsticaj domaćoj tražnji i ubrzaće ekonomski oporavak, a docifrenom rastu izvoza ove godine trebalo bi da doprinesu srane direktnih investicije i očekivan oporavak eksterne tražnje.

Izvršni odbor je istakao da je ovo osma godina kako je inflacija u Srbiji čvrsto pod kontrolom, na niskom i stabilnom nivou.

Po projekciji NBS, međugodišnja inflacija će se kretati u donjoj polovini ciljanog raspona od tri odsto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto. Pritom će njen očekivani blagi rast u kratkom roku u najvećoj meri biti rezultat poskupljenja električne energije i naftnih derivata zbog poskupljenja nafte u svetu.

Ukazano je da je i dalje potrebno oprezno vođenje monetarne politike zbog rasta svetske cene nafte od novembra prošle godine, kao i drugih primarnih proizvoda usled rasta očekivanja da je svetska privreda na putanji oporavka.

Februarski izveštaj o inflaciji, koji je Izvršni odbor usvojio, biće objavljen 18. februara, a naredna sednica Izvršnog odbora o referentnoj kamatnoj stopi 11. marta.