Rumunski premijer Orban  podneo ostavku

Rumunski premijer Orban podneo ostavku

Rumunski premijer Ludovik Orban podneo je ostavku posle opštih izbora na kojima je većinu podrške birača dobila opoziciona Socijademokratska partija (PSD).

Orban je rekao da je Rumuniji potrebna odgovorna vlada koja zastupa volju rumunskih građana i da njegova odluka pokazuje jasno da mu nije prioritet mesto premijera, prenosi RTS pisanje rumunskog portala „Adevarul“.

„Pregovori koji slede treba da dovedu do formiranja vlade koja će Rumuniju voditi napred. Mandat premijera završavam posle 13 meseci, tokom kojih se naša zemlja suočila s izuzetno teškim periodom. Pokušao sam da ispunim svoju dužnost prema Rumuniji. Sve što je bilo u mojoj mogućnosti, uradio sam“, istakao je Orban.

Na nedeljnim parlamentarnim izborima u Rumuniji opoziciona PSD osvojila je oko 30 odsto glasova, sledi Orbanova vladajuća PNL stranka s oko 25 odsto, a treća je Unija spasite Rumuniju – Plus, s oko 15 odsto glasova.

Socijaldemokrate nemaju dovoljno glasova da formiraju vladu, Ludovik Orban, koji je na čelu Nacionalno-liberlane stranke, odlučio je da podnese ostavku.