U Kragujevcu otvorena izložba “ Jasenovac pravo na nezaborav“

U Kragujevcu otvorena izložba “ Jasenovac pravo na nezaborav“

U Spomen parku “ Kragujevački oktobar“ otvorena je dokumentarna izložba i naučna konferencija “ Jasenovac-pravo na nezaborav“, povodom 75 godina od proboja logora Jasenovac, oslobađanja koncentracionog logora Aušvic i završetka Drugog svetskog rata.

Jasenovac – pravo na nezaborav izložba čiji je jedan od eksponata – maketa logora Arhitektonskog fakulteta prvi put prikazana 2018. godine u Ujedinjenim nacijama povodom obeležavanja Međunarodnog dana holokausta danas je otvorena u Muzeju „21.oktobar“ u Kragujevcu. Na otvaranju izložbe u okviru koje je promovisana i trilogija o Jasenovcu prof. dr Gideona Grajfa svetskog eksperta za Aušvic, sećanja na logor Jasenovac predočili su preživela tada deca, narodni poslanik i predsedavajuća Narodne skupštine RS, Smilja Tišma i potomak Nikole Tesle Lazar Kosanović u ime 14 članova porodice Tesla stradalih u Jasenovcu.

Izloženi eksponati kojima su mučeni i ubijani deca i nevini civili u Jasenovcu: srbosje, čekići, sekire, motike, bajoneti, noževi, kamen, brice, ekseri kao i fotografije i spiskovi sa 20 hiljada imena stradale dece, arhivska dokumenta, dve tone teška maketa logora nemo svedoče o onome o čemu mi glasno skoro ništa ne govorimo, kazao je Dragoslav Bokan, književnik i publicista. Priča o Jasenovcu je neispričana, najstrašnija neizgovorena istina o našem stradanju i došlo je vreme da možemo slobodno da govorimo o tome što se zaista desilo. Govoreći o trilogiji o Jasenovcu Bokan je rekao da uz pomoć autora stručnjaka za Aušvic koji je svoj život uložio u istinu o nama prof.dr Gideona Grajfa, danas možemo da govorimo o onome o čemu je trebalo da govorimo pre 70 godina ali nismo mogli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *