Ruski šef svemira govori o NLO-ima

Ruski šef svemira govori o NLO-ima

Vanzemaljci bi mogli proučavati ljude izdaleka poput „bakterija“, rekao je šef ruske svemirske agencije Roskosmos

Šef ruske svemirske agencije Dmitrij Rogozin rekao je da veruje u postojanje vanzemaljskog života koji bi mogao biti inteligentniji i tehnološki napredniji od čovečanstva. Vanzemaljci bi takođe mogli da proučavaju civilizacije Zemlje dok ostaju neprimećeni, rekao je on za rusku televiziju Rossiia 24 u subotu.

Hiljade faktora moglo je da doprinese nastanku života bilo gde u svemiru, rekao je Rogozin, dodajući da je sposobnost čovečanstva da proučava svemir i dalje ograničena. „Poznajemo teoriju ‘Velikog praska’, ali šta ako se ovaj ‘Veliki prasak’ dogodio samo unutar određenog dela univerzuma koji je nama vidljiv?“ upitao je šef Roskosmosa, dodajući da „možda postoje i drugi svetovi… kao i bezbroj faktora koji bi mogli da doprinesu nastanku života, uključujući i inteligentni“.

Ruska akademija nauka je sprovodila studije i „prikupljala činjenice” u vezi sa vanzemaljskim životom i posebno NLO-ima, naveo je Rogozin, dodajući, međutim, da se 99,9 odsto svih takvih slučajeva koje su pregledali ruski stručnjaci ispostavilo da su „atmosferski i druge fizičke pojave“ koje nemaju nikakve veze ni sa kakvim hipotezama o vanzemaljskom inteligentnom životu.

„I dalje pretpostavljamo da su se takva viđenja [pravih NLO] mogla desiti“, dodao je on. Rogozin je rekao i da je lično pogledao neke izveštaje veterana sovjetskih probnih pilota koji su izvestili o neobjašnjivim pojavama kojima su bili svedoci prilikom testiranja novih letelica po prvi put.

„Ono o čemu govorimo obično se dešavalo tokom prvih probnih borbi“, rekao je šef Roskosmosa i dodao da je prethodno kontaktirao američku svemirsku agenciju NASA i dobio slične informacije.

Možda postoje oblici života koji su napredovali do tehnološkog nivoa koji im je omogućio da proučavaju ljudsku civilizaciju i samu našu planetu, kao što ljudi rade sa drugim vrstama ovde na Zemlji, rekao je Rogozin.

„Mi možemo da proučavamo bakterije, ali takođe možemo da budemo proučavani baš kao bakterije“, dodao je on.

Njegovi komentari su došli usred tekuće javne rasprave o NLO-ima u SAD, gde su se opažanja povećala od 2017. U to vreme je otkriveno da Pentagon ima projekat poznat kao Advanced Aerospace Threat Identification Program (AATIP), koji je imao zadatak da identifikujući ono što se naziva ‘neidentifikovani vazdušni fenomeni’, ili UAP (takođe poznati kao neidentifikovani leteći objekti ili NLO).

U maju je američki Kongres održao prvo javno saslušanje o UAP-ima od 1970-ih. Među onima koji su svedočili pred Komitetom Predstavničkog doma za obaveštajne poslove tokom saslušanja bili su zamenik ministra odbrane za obaveštajne poslove i bezbednost Ronald Moltri i zamenik direktora pomorske obaveštajne službe Skot Brej.

Zvaničnici su predstavili nekoliko video snimaka koji pokazuju šta se smatralo UAP-ima, ali nisu dali konkretna objašnjenja o objektima koji se vide na video snimcima. Takođe su rekli da američka vojska nije pokušala da stupi u kontakt sa bilo kojim od uočenih objekata jer nije jasno da li su bili sa posadom ili čak „u kontrolisanom letu“. Niti su ispalili oružje u cilju bilo kojeg od UAP-ova, potvrdio je Brej.