Udovica ubijenog novinara traži zabranu turnira LIV

Udovica ubijenog novinara traži zabranu turnira LIV

Udovica ubijenog reportera Vašington posta Džamala Kašogija pozvala je igrače golfa koji su se takmičili na inauguracionom događaju LIV golf lige koju podržava Saudijska Arabija da budu zabranjeni na velikim turnirima.

Kašogi je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu u Turskoj 2018. godine, sa prošlogodišnjim izveštajem američkih obaveštajnih službi sa kojih je skinuta oznaka tajnosti u kojem se optužuje saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman da je dao zeleno svetlo za operaciju „hvatanja ili ubistva“ novinara.

Sa Salmanom koji kontroliše Saudijski fond za javna ulaganja koji je prošle godine preuzeo fudbalski klub Premijer lige Njukasl junajted i finansirao LIV Golf, Kašogijeva verenica Hatidže Čengiz je progovorila protiv takmičenja koje je privuklo vrhunske igrače kao što su Fil Mikelson i Dastin Džonson .

Ukupno 17 igrača učestvovalo je u tekućem otvaranju LIV Golfa sa 54 rupe, gde će pobedniku biti dodeljeno 4 miliona dolara.

Kao posledica njihove pobune, PGA Tour ih je suspendovao, što je dovelo do toga da Čengiz sugeriše da im treba zabraniti da igraju na velikim golf turnirima „ako i dalje nastave i igraju kao da je sve normalno“.

„Ovo će pokazati da postoje posledice za podršku ubicama, a ubicama će pokazati da ne beže od pravde“, rekla je ona za USA Todai.

Čengizini komentari dolaze uoči Ju-Es opena, gde je Golf asocijacija Sjedinjenih Država već potvrdila da će svi oni koji su se kvalifikovali za njihov turnir imati pravo na učešće.

Otvoreno prvenstvo Britanije do sada nije saopštilo da li oni koji su učestvovali u LIV događaju takođe mogu da igraju svoje takmičenje, a nemaju ni Masters ni PGA šampionat.

Međutim, za Čengiz, koja je takođe govorila kada je Fond za javna ulaganja bio na korak od preuzimanja Njukasl junajteda, ne može biti slobode.

„Ako igrači i organizatori kažu da se protive kršenju ljudskih prava, trebalo bi da postupe po tome“, rekla je Čengiz.

„Inače su njihove reči prazne – samo rečeno da pokušaju da izgledaju bolje i da ništa ne menjaju u Saudijskoj Arabiji.

„Oni bi trebalo da insistiraju na pravdi za Džamala i bezbroj ljudi koji su na meti i zlostavljani u Kraljevini. I ne bi trebalo da učestvuju u sportu koji plaćaju sami nasilnici“, nastavila je ona.

Na drugom mestu, direktor istraživanja u organizaciji Demokratija za arapski svet sada (DAVN), koju je osnovao Kašogi, tvrdi da se Mikelson i drugi, poput generalnog direktora LIV-a Grega Normana, „koriste da osvetle zločine saudijske vlade“.

„Pristanak da budete deo ovoga u suštini znači pristanak da pomognete (prestolonasledniku) da rehabilituje svoj imidž na međunarodnoj sceni, na kulturnoj i sportskoj sceni“, objasnio je Abdulah Alaud.

„I pristati da ih saudijska vlada direktno koristi u sopstvenoj propagandi da kažu da su domaćini takvih događaja, da mogu da rade šta hoće i da se izvuku sa ubistvom, bukvalno.

Nakon što se njegov debi u Centurion Clubu završi ovog vikenda, LIV će održati svoj drugi događaj na stazi Pumpkin Ridge u ​​Portlandu od 30. juna do 2. jula.