Rojters: Jutjub blokira kanal ruskog parlamenta, izazivajući gnev zvaničnika

Rojters: Jutjub blokira kanal ruskog parlamenta, izazivajući gnev zvaničnika

Jutjub je blokirao televiziju Duma koja emituje program iz donjeg doma ruskog parlamenta, izazvavši ljutu reakciju zvaničnika koji su rekli da bi najpopularnija svetska striming usluga mogla da se suoči sa ograničenjima kao odgovor.

U subotu, u poruci na Jutjubu se navodi da je kanal Duma „ukinut zbog kršenja IouTube-ovih Uslova korišćenja usluge“.

IouTube, u vlasništvu kompanije Alphabet Inc (GOOGL.O), bio je pod pritiskom ruskog regulatora za komunikacije Roskomnadzora i zvaničnici su brzo odgovorili.

„Po izgledu, Jutjub je potpisao sopstveni nalog. Sačuvajte sadržaj, prenesite ga na ruske platforme. I požurite“, rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u servisu za razmenu poruka Telegram.

Nadzorni odbor za komunikacije je rekao da je zatražio da Gugl odmah vrati pristup kanalu Dume.

„Američka IT kompanija drži se izražene antiruske pozicije u informacionom ratu koji je Zapad pokrenuo protiv naše zemlje“, rekao je Roskomnadzor.

Gugl je rekao Rojtersu u komentaru poslatom e-poštom da je posvećen poštovanju svih primenjivih sankcija i zakona o usklađenosti trgovine.

„Ako utvrdimo da nalog krši naše Uslove korišćenja usluge, preduzimamo odgovarajuće mere. Naši timovi pomno prate situaciju u pogledu bilo kakvih ažuriranja i promena.“

Vjačeslav Volodin, predsednik Dume, rekao je da je potez Jutjuba još jedan dokaz kršenja prava i sloboda od strane Vašingtona.

„SAD žele da dobiju monopol na promovisanje informacija. Ne možemo dozvoliti da se to dogodi“, rekao je Volodin u Telegramu.

Rusija je već ograničila pristup Tviter (TVTR.N) i Meta Platforms (FB.O) vodećim kompanijama Fejsbuk i Instagram otkako je poslala hiljade vojnika u Ukrajinu 24. februara.

Rusija je ranije pokušala da zabrani aplikaciju za razmenu poruka Telegram, koju sada široko koriste zvaničnici, ali je ukinula zabranu sredinom 2020.

Neki ruski mediji su taj potez ocenili kao kapitulaciju, ali Roskomnadzor je rekao da je tako postupio jer je ruski osnivač aplikacije, Pavel Durov, bio spreman da sarađuje u borbi protiv terorizma i ekstremizma na platformi.