Nastava u srednjim školama po kombinovanom modelu

Nastava u srednjim školama po kombinovanom modelu

U gimnazijama i srednjim stručnim školama nastava će od 1. septembra biti organizovana po takozvanom kombinovanom modelu ili na daljinu, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Kombinovani model podrazumeva da će učenici od I do IV razreda jedne nedelje dolaziti u školu na neposrednu nastavu, a sledeće nedelje nastavu pratiti na daljinu.

Odeljenja će, kao i u osnovnim školama imati maksimalno 15 učenika. Učenici jedne grupe, kada imaju nastavu u školi imaju sve časove po rasporedu, s tim što će časovi trajati po 30 minuta.

Škole imaju mogućnost da organizuju i nastavu na daljinu. Za 7 opšteobrazovnih predmeta matematika, srpski jezik i književnost, fizika, hemija, istorija, geografija i biologija i ključne stručne predmete za obrazovne profile u svim područjima rada biće snimani časovi koji će se postavljati na platformu, nacionalni servis-RTS planeta i/ili drugo veb mesto.

Srednje stručne škole mogu da organizuju praksu kod različitih poslodavaca, u skladu sa zakonom i preventivnim merama. Za učenike medicinskih škola predviđena je praksa u školskim kabinetima.

Škole su u obavezi da do 24. avgusta dostave operativni plan nadležnoj školskoj upravi sa rasporedom planiranih časova po razredima na saglasnost, izabranu platformu za rad na daljinu, aktivnosti koje obezbeđuju da svi učenici budu uključeni u rad i slično.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *