Kragujevac: Ističe rok za izmirenje treće rate poreza na imovinu

Kragujevac: Ističe rok za izmirenje treće rate poreza na imovinu

Poslednji dan za blagovremenu uplatu treće kvartalne rate godišnjeg poreza na imovinu za tekuću godinu je petak, 14. avgust, podsećaju iz Gradska uprava za javne prihode i inspekcijske poslove grada Kragujevca.

Za potrebne informacije, obveznici u Kragujevcu se mogu obratiti Sekretarijatu za javne prihode svakog radnog dana, od 8 do 15 sati, na telefone broj: 034/356-391, 356-392 i 356-394 ili na e-mail: [email protected]

Porez na imovinu se plaća tromesečno, u roku od 45 dana od početka tromesečja, prema Zakonu o porezima na imovinu. Taj rok ističe u četvrtak, 14. avgusta i važi i za poreske obveznike koji još uvek nisu dobili poreska rešenja za 2020. godinu.

Problem je što ova rešenja najčešće stižu na adrese vlasnika stanova i kuća sa nekoliko meseci zakašnjenja, odnosno obveznici ih za tekuću godinu dobiju tek u martu, aprilu ili maju, a ove godine je pandemija korona virusa pomerila i te kalendarske rokove.

Porez na imovinu plaća se, inače, kvartalno, i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja, tako da rate dospevaju oko 15. u mesecu: februaru, maju, avgustu i novembru.

Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu, koja trenutno iznosi 9,25 odsto. Za izbegavanje plaćanja poreza na imovinu predviđena je kazna od 5.000 dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *