Krizni štab: 344 novozaraženih, na resiratoru 170 pacijenata, preminulo 13 osoba, 500 zdravstvenih radnika u izolaciji

Krizni štab: 344 novozaraženih, na resiratoru 170 pacijenata, preminulo 13 osoba, 500 zdravstvenih radnika u izolaciji

U kovid ambulantama samo u Beogradu je tokom prethodna 24 sata bilo preko 3000 pregldea, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Tokom prethodna 24 sata virus je potvrđen kod 344 pacijenta, njih 170 se trenutno nalazi na respiratorima, dok je 13 osoba preminulo od posledica korona virusa.

On je istakao da ovi podaci sami za sebe govore koliko je epidemiološka situacija u Srbiji ozbiljna.

Kapaciteti u kovid bolnicama u Beogradu su popunjene preko 90 posto, pa danas počinje da radi Institut za reumatologiju u kovid sistemu.

Starosna struktura pacijenata se promenila, pa je sve više mladih osoba, između 20 i 40 godina, čak i na respiratorima. Lečenje traje duže, a klinička slika je prilično ozbiljnija nego ranije, rekao je Lončar.

Od početka epidemije u Srbiji je testirano preko pola miliona ljudi, istakao je Lončar.

Lončar je rekao da je situacija veoma ozbiljna, kao i da je trenutno 70 zdravstvenih radnika pozitivno na kovid i da se nalaze na bolničkom lečenju, dok se još 500 njih nalazi u izolaciji.

Krizni štab nije razmatra mogućnost uvođenja policijskog časa, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević, objašnjavajući da je ta mera u martu uvedena jer struka smatrala da je najefikasnija, što se i pokazalo da je tačno-bio je smanjen broj obolelih i umrlih od posledica korna virusa.

Ministar Lončar je na kraju obraćanja još jednom apelovao na sve građane da se ponašaju odgovorno, da se ne ponavljaju slike od prethodnih dana viđene u mnogim gradovima sa punim ulicama i parkovima ljudi. Kako je rekao, samo ako budemo odgovorni, moći ćemo da savladamo epidemiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *