U Kragujevcu zakazana konstitutivna sednica gradskog parlamenta

U Kragujevcu zakazana konstitutivna sednica gradskog parlamenta

Predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović sastao se danas sa prvim kandidatima izbornih lista koje će učestvovati u radu narednog saziva gradskog parlementa, nakon čega je zakazao konstitutivnu sednicu za 19. avgust.

Ovo je prvi put da se predsednik prethodnog saziva gradske skupštine sastao sa prvim kandidatima sa izbornih lista koje su ušle u lokalni parlament u nadi da će se ovakav način zakazivanja konstitutivne sednice pokazati kao dobra praksa za neki naredni period. 

Učesnici konsultacija prošli su sve tačke dnevnog reda koje u skladu sa Poslovnikom konstitutivna sednica predviđa i pitanja koja bi mogla da se jave kao sporna ili nedovoljno jasna. 

„Našim poslovnikom predviđeno je obrazovanje Verifikacionog odbora i Komisije za izbor predsednika i zamenika predsednika Skupštine grada, a današnji sastanak je prilika da se upoznaju sa načinom rada odbora i komisije i dostave predloge kandidata iz redova svojih odbornika koji će biti članovi ovih tela. Pored ostalog, današnji konsultativni sastanak je i prilika da razmotrimo pitanja vezana za izbore skupštinskih odbora koji kasnije predstoje i svega što je bitno za rad Skupštine grada Kragujevca,  objasnio je Petrašinović.

Na dnevnom redu konstitutivne sednice zakazane za 19. avgust biće Izveštaj Gradske izborne komisije o sprovedenim izborima za odbornike Skupštine grada Kragujevca održanim 21. i 28. juna, izbor članova Verifikacione komisije, predsednika Skupštine grada i njegovog zamenika, postavljanje sekretara Skupštine grada i njegovog zamenika kao i donošenje Odluke o potvrđivanju mandata odbornika i davanje svečane izjave.

Inače u radu budućeg saziva gradskog parlamenta učestvovaće sedam koalicija, partija i pokreta i to sa Izborne lista Aleksandar Vučić – Za našu decu  – 46 odbornika, Izborne liste Veroljub Verko Stevanović – Svi na ovu stranu (ZS,SPO i BS) 17 odbornika, Slađan Rakić – Alternativa – Kragujevačka inicijativa i Nova snaga – Eko park – četiri odbornika, lista Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma – devet odbornika, Za kraljevinu Srbiju – Kragujevac moj glavni grad – (Pokret obnove Kraljevine Srbije) – tri odbornika, lista 300 Kragujevčana i Pokret Volim selo svoje – Dušan Zeka Aleksić – pet odbornika  i Kragujevačka priča i tolerancija – Boris Kovačević Šuma –  tri odbornika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *