Komičar kritikuje Holivud zbog masovnih pucnjava

Komičar kritikuje Holivud zbog masovnih pucnjava

Popularni komičar HBO-a Bill Maher napao je holivudske liberale zbog navodnog veličanja nasilja nad oružjem, a posebno osvete u svojim filmovima, a zatim je delovao šokirano kada se pojave imitatori iz stvarnog života. Delimično je okrivio filmove zasićene nasiljem koji se plasiraju mladićima za visok nivo nasilja nad oružjem u SAD, tokom njegovog programa „Real Time“ u petak.

Maher je istakao da iako bi Holivud mogao da se kvalifikuje kao „najbudnije mesto na svetu“ – pošto je zabranio „maltretiranje, sramotu, sramotu za drolje, jurnjavu devojaka, mamljenje homoseksualaca, etničke stereotipe ili veze sa maloletnicima gde je piće uključeno… šta nekada smo nazivali komedijama“ – još uvek obuhvata akcione heroje koji su specijalizovani za „prevladavanje ljutnje košenjem mnoštva ljudskih bića“.

„Jedina stvar koju ne zovemo okidačem je ona koja zapravo ima okidač.“

Komentator je ukazao na podatke koji pokazuju da prosečan Amerikanac vidi 200.000 akata nasilja na ekranu pre nego što napune 18 godina, a da FBI klasifikuje „fascinaciju zabavom ispunjenom nasiljem” kao jedan od znakova upozorenja potencijalne masovnosti. strelac.

Problem, objasnio je on, nije u tome što Holivud nije svestan da njegovi filmovi inspirišu imitaciju među njihovom mladom muškom publikom – kako je Maher istakao, američka mornarica se nada da će najnoviji film „Top Gun“ povećati regrutovanje pilota.

Čitava poenta tog krvlju natopljenog akcionog filma je da inspiriše imitatore – u okviru zakona, naravno.

Ali ta razlika ima tendenciju da nestane u velikoj većini akcionih filmova, za koje je Maher predložio da se nazivaju „filmovi o osveti, jer je to zaplet svakog od njih“. Da bi dokazao svoju tačku, pročitao je listu od dva tuceta „akcionih filmova“ sa samo u naslovu rečju „osveta“ – a zatim je izneo postere i video snimke iz još nekoliko sa istom vrstom zapleta.

„Kao i svaki školski strelac, naši filmski heroji su sakupljači žalbi, a kada je reč o akcionim filmovima, postoji jedna priča: ‘bio je fin momak, ali su ga gurnuli predaleko, a sada je u toku’“, nastavio je ranije. obilazeći nekoliko primera popularnih filmova za koje je tvrdio da stvaraju „kulturu opravdanog nasilja“.

Maher je citirao stvarnog osvetnika Kajla Ritenhausa, koji je ubio tri osobe tokom pobune Black Lives Matter u Kenoši u Viskonsinu nakon što je napadnut, ukazujući na apsurdnost liberala koji se drže svojih bisera zbog Ritenhausovih postupaka dok su snimali „500 filmova o osvetnicima“. Ritenhaus je krajem prošle godine oslobođen optužbi za ubistvo.

„Nemojte me gledati u oči i reći mi da ovo nije veliki deo problema“, rekao je on, dodajući da „svaka loša ideja koju dete može da dobije o tome kako da se nosi sa osećajem zlostavljanog i nepoštovanja je u svim ovim filmovima .”

Maher je insistirao da ne poziva na cenzuru nasilja u filmovima, tvrdeći da nikada ne bi predložio „organizovanje društva oko onoga što bi ludi ljudi mogli da urade“, već je samo istakao da „poruka onih koji najglasnije mrze oružje“ deluje direktno protiv onoga što isti holivudski moralizatori propovedaju van ekrana.

Holivudske zvezde, uključujući Metjua Mekonahija, obišle su medije i kongresna saslušanja zahtevajući strožije zakone o kontroli oružja, čak i dok njihovi kolege nastavljaju da snimaju filmove o ljudima koji pucaju u ljude. Čak ni setovi takvih filmova nisu uvek sigurni. Operaterka Halina Hačins umrla je prošle godine na snimanju vesterna ‘Rust’, pošto je rekvizit koji je držao glumac Alek Boldvin, koji je trebalo da bude ispražnjen, ispalio živu rundu.