Američka mornarica proglasila „bezbednosnu pauzu“ posle pada 3 aviona u jednoj nedelji

Američka mornarica proglasila „bezbednosnu pauzu“ posle pada 3 aviona u jednoj nedelji

Američka vojska je naredila privremeno zaustavljanje nekih nekritičnih misija kako bi se izvršila revizija rizika i grešaka, nakon Mornaričkog korpusa MV-22B Osprey, kao i mornaričkog MH-60S Seahawk i F/A-18E Super Hornet lovca avion se srušio u okviru jedne nedelje u južnoj Kaliforniji.

„Kao rezultat nedavnih nesreća u kojima su učestvovali avioni američke mornarice i marinaca, komandant mornaričkih vazduhoplovnih snaga je naložio svim neraspoređenim jedinicama mornarice da izvrše bezbednosnu pauzu 13. juna kako bi pregledali prakse upravljanja rizikom i sproveli obuku o pretnji i procesi upravljanja greškama“, objavili su u subotu javni poslovi Pomorskog vazduhoplovstva.

Jedinicama koje su trenutno raspoređene naređeno je da sprovedu sličnu bezbednosnu pauzu „što je pre moguće“, dodala je vojska, ističući da osiguranje „bezbednosti naših ljudi ostaje jedan od naših glavnih prioriteta“.

Obavezna 24-časovna operativna pauza dolazi nakon niza incidenata i smrtonosnih nesreća dok su američka mornarica i marinci već u prošlosti izvodili vežbe na poligonu okruga Imperijal, u pustinji na granici između Kalifornije i Arizone. nekoliko nedelja.

Dana 9. juna, helikopter američke mornarice Sikorski MH-60S Seahawk srušio se u blizini Naval Air Field El Centro, Kalifornija. Sva četiri člana posade preživela su nesreću, a samo jedna je zadobila „povrede koje nisu opasne po život“.

Dana 8. juna, američki marinac MV-22B Osprey srušio se u blizini Glamisa u Kaliforniji, ubivši svih pet marinaca na brodu. Avion sa nagibnim rotorom ima kontroverznu istoriju bezbednosti, sa još četiri marinca poginula u martu kada je njihov Osprey pao u severnoj Norveškoj tokom NATO vežbi. Prethodne nesreće Osprey sa smrću ili povredama uključivale su incidente u Australiji i Siriji 2017. godine, u Japanu 2016. i na Havajima 2015. godine.

Pilot borbenog aviona američke mornarice poginuo je 3. juna kada se njegov F/A-18E Super Hornet srušio u pustinji Mohave u južnoj Kaliforniji. Super Hornet, koji je napravio Boeing, poznat je kao glavni udarni lovac u mornarici i ima najveću brzinu od skoro 1.200 milja na sat. Mlaznjak vredan 70 miliona dolara predstavljen je u novom filmu ‘Top Gun: Maverick’ sa Tomom Kruzom u glavnoj ulozi.