Kalifornija već drugu godinu ulazi u proleće sa vitalnim snežnim pokrivačem iznad proseka

Kalifornija već drugu godinu ulazi u proleće sa vitalnim snežnim pokrivačem iznad proseka

Kalifornija je već drugu godinu zaredom dočekala proleće sa iznadprosečnim planinskim snežnim pokrivačem i dobrim stanjem akumulacija, pružajući olakšanje u vezi s trenutnim brigama o vodosnabdevanju. Ipak, zabrinutost zbog globalnog zagrevanja i suše u svetu ostaje prisutna.

Prema merenjima Kalifornijskog odeljenja za vodne resurse, sadržaj vode u snežnom pokrivaču Sijera Nevade iznosi 110% od proseka od 1. aprila, što je ključni datum za predviđanje oticanja.

Guverner Kalifornije, Gevin Njusom, izrazio je zadovoljstvo ovim podacima, posebno imajući u vidu ekstremne vremenske uslove prethodnih godina. Iako je situacija povoljnija nego ranijih godina, trenutni snežni pokrivač ipak je manji u poređenju s prošlom godinom.

Dok je prošla zima bila obilježena jakim El Ninom, što je donelo više padavina, ova godina započela je sušnije. Međutim, snežni pokrivač se stabilizovao zahvaljujući olujama u februaru i martu.

Snežni pokrivač Sijera Nevade igra ključnu ulogu u vodosnabdevanju Kalifornije, a očekuje se da će njegovo topljenje u narednim mesecima osigurati stabilan dotok vode u reke i rezervoare. Ipak, stručnjaci upozoravaju da su potrebni dalji napori kako bi se očuvala stabilnost i obezbedilo adekvatno vodosnabdevanje u budućnosti, s obzirom na sve učestalije suše i više temperature izazvane globalnim zagrevanjem.