Kon: Bez vanrednog stanja

Kon: Bez vanrednog stanja

Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da se u narednom periodu očekuje povećana aktivnost korona virusa, navodeći da ponovno uvođenje vanrednog stanja nije opcija.

Tokom narednih dana se očekuje da će taj broj novozaraženih biti „trocifren, ali ispod 200“, rekao je Kon u Dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS).

On je naveo kako se može očekivati dalji porast aktivnosti korona virusa i da će epidemiolozi pratiti situaciju, ali da od ponašanja građana zavisi da li će virus biti usporen.

U Beogradu je prenos virusa najintenzivniji, ali u ostatku Srbije nije tako, rekao je Kon, ocenivši da se u Srbiji prelivaju zaraženi iz zemalja okruženja i da je do sada utvrđeno kako se radi o „oko pet posto“.

Najveća cirkulacija virusa je u uzrastu između 20 i 40 godina, ali zahvata i sve ostale starosne strukture, istakao je Kon.

Komentarišući mogućnost ponovnog uvođenja vanrednog stanja, Kon je rekao da to „nije opcija“ i da se ne razmišlja o tome već prvenstveno o nadzornim sistemima.

„Virus jeste u cirkulaciji, ali ga nadziremo dobro. Ukoliko ne budemo uspeli tako, onda se mora razmišljati o nekim restriktivnim merama, ali o vanrednom stanju ne“, naglasio je Kon.