Zemlja EU kažu da neće integrisati ukrajinske izbeglice

Zemlja EU kažu da neće integrisati ukrajinske izbeglice

Umesto toga, Danska će ponuditi privremeno sklonište pre nego što ih pošalje nazad u Ukrajinu.

Danska premijerka Mete Frederiksen izjavila je u utorak da ukrajinske izbeglice neće biti integrisane u dansko društvo, već da bi trebalo da se vrate da ponovo izgrade Ukrajinu nakon sukoba. Njena izjava usledila je nedelju dana nakon što je zemlja usvojila poseban zakon koji ukrajinskim izbeglicama daje pristup poslu i obrazovanju.

„Biti izbeglica je privremeno, tako da se morate vratiti i pomoći u izgradnji svoje domovine kada vam se ukaže prilika. To nam daje priliku da pomognemo drugim izbeglicama“, rekla je Frederiksen, socijaldemokrata, tokom parlamentarne debate, prenosi Asošiejted pres.

Danski parlament usvojio je prošlog četvrtka zakon kojim se ukrajinskim izbeglicama odobrava dvogodišnja boravišna dozvola sa mogućnošću produženja na još godinu dana. Zakon takođe omogućava izbeglicama pristup radnim dozvolama, obrazovanju i socijalnoj zaštiti.

Iako je vlada Frederiksenove koalicija levičarskih partija i partija levog centra, nastavljena je stroga antiimigraciona politika prethodne desničarske vlade. Frederiksen je izjavila da je politika Danske da ne prihvata tražioce azila, a njena vlada je nedavno zahtevala da se sirijski migranti koji su stigli tokom izbegličke krize 2015. vrate kući.

Jedna od najkontroverznijih politika koju sprovodi desnica i koju sprovode socijaldemokrate je takozvani „zakon o nakitu“, prema kojem od dolazećih migranata može biti zahtevano da polože svoje lične stvari kako bi pokrili troškove boravka u Danskoj. Portparol vlade rekao je za CNN ranije ovog meseca da se zakon neće primenjivati na Ukrajince.

„Mogli bismo i da budemo iskreni prema činjenici da bismo radije pomogli ukrajinskim izbeglicama nego Somalcima i Palestincima“, napisala je bivša ministarka za imigraciju Inger Stojberg, čija je stranka usvojila zakon, na Fejsbuku. „Niko se ne usuđuje da kaže kako jeste: to je zato što su Ukrajinci sličniji nama i zato što su prvenstveno hrišćani.“

Danska je takođe donirala Ukrajini nekoliko hiljada komada protivtenkovskog oružja i dozvolila svojim građanima da se dobrovoljno prijave za borbu za ukrajinsku vojsku. Ministar odbrane Morten Bødskov takođe je ponudio danske trupe za sve potencijalne buduće mirovne misije u Ukrajini.

Više od 3,4 miliona ljudi pobeglo je iz Ukrajine otkako su ruske trupe ušle u zemlju pre skoro mesec dana, saopštila je Visoka komisija Ujedinjenih nacija za izbeglice. Dok su neposredni susedi Ukrajine – uključujući Poljsku i Mađarsku koji se inače protive imigraciji – preuzeli najveći deo izbeglica, druge evropske zemlje savijaju svoja pravila o imigraciji kako bi se pripremile za priliv.