Kongres Saveta Evrope jednoglasno usvojio deklaraciju podrške Ukrajini

Kongres Saveta Evrope jednoglasno usvojio deklaraciju podrške Ukrajini

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope jednoglasno je usvojio deklaraciju podrške Ukrajini, osuđujući vojnu agresiju Ruske Federacije.

Deklaracija je usvojena kao završni dokument nakon debate o situaciji u Ukrajini na 42. sednici Kongresa u Strazburu, javlja dopisnik Ukrinforma.

Konačnu verziju dokumenta predstavio je predsednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope Leendert Verbek, koji je istakao da svi članovi Kongresa treba da jednoglasno osude rat koji je Ruska Federacija vodila protiv Ukrajine.

Deklaracija sadrži šest glavnih poziva i ideja.

Deklaracija najoštrije osuđuje rat Ruske Federacije protiv Ukrajine, što predstavlja očigledno kršenje međunarodnog prava.

Kongres poziva Rusku Federaciju da prekine rat u Ukrajini, povuče svoje trupe, osigura humanitarne koridore i zaustavi kršenje ljudskih prava.

Kongres žali zbog gubitka života, ljudske patnje i razaranja izazvanog ratom Ruske Federacije protiv Ukrajine.

Kongres izražava svoju nepokolebljivu posvećenost nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

Kongres naglašava da su demokratija, upravljanje na više nivoa i ljudska prava jači od rata.

Kongres poziva sve lokalne i regionalne zajednice u Evropi, pa i šire, da ostanu ujedinjene i odlučne u svojoj solidarnosti i podršci ukrajinskom narodu, njegovom narodu i njegovim vlastima.

„Ovom deklaracijom pokazujemo agresoru da smo jedinstveni i da njegove postupke osuđuje međunarodna zajednica. I naši glasovi će se stopiti sa drugim glasovima u ovoj međunarodnoj globalnoj osudi. Ovim dokumentom demokratski izabrani predstavnici stotina hiljada lokalnih regionalnih vlasti u Evropi govore i podržavaju Ukrajinu, osuđujući ovaj rat i pozivajući na mir“, rekao je Verbeek.

Prema njegovim rečima, glas Kongresa je važan jer lokalne i opštinske vlasti prednjače u ovoj borbi, uključujući i prihvatanje izbeglica, a svet vidi njihovu ulogu.

„Pokazujemo ukrajinskim građanima i našim ukrajinskim prijateljima, kolegama i kolegama – gradonačelnicima i regionalnim guvernerima – da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da ih podržimo“, dodao je predsednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.

Ranije je ministar za razvoj zajednica i teritorija Ukrajine Aleksej Černišov apelovao na Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope da pomogne Ukrajini da se odbrani od ruske agresije i pobedi u ratu sa Rusijom.