Velika Britanija pojačava sankcije protiv Rusije

Velika Britanija pojačava sankcije protiv Rusije

Velika Britanija je u petak predstavila novu rundu sankcija prema onome što opisuje kao „unutarnji krug” ruskog predsednika Vladimira Putina. Novim merama ukupan broj Rusa koje je Velika Britanija sankcionisala od početka sukoba u Ukrajini iznosi više od 1.000.

Najnovija ograničenja uključuju zamrzavanje sredstava, zabrane putovanja i druge sankcije za transport. Uprkos tome što ima zvaničnu evidenciju o „skromnoj imovini“, ruski predsednik se „oslanja na svoju mrežu porodice, prijatelja iz detinjstva i odabrane elite koji su imali koristi od njegove vladavine i zauzvrat podržavaju njegov način života“, tvrdi Forin ofis.

Na listi je i ikona ruske gimnastike i šampionka Atine u višeboju 2004. Alina Kabaeva. Penzionisana gimnastičarka je „navodno imala bliske lične odnose sa Putinom“, kako je to rekao Forin ofis. Međutim, nikada se nije pojavio nijedan stvarni dokaz koji bi potvrdio takve tvrdnje.

Rusija je napala susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da sprovede uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljeni su tako da otcepljenim regionima daju poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.