Rusija vitalni deo globalne ekonomije

Rusija vitalni deo globalne ekonomije

Tvrdnje visokih zvaničnika da ruska ekonomija ruši potpuno su netačne, smatra bivša ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsl, koja je za RT govorila o globalnoj krizi.

Ona je objasnila da je ruska ekonomija važan deo globalne ekonomije, posebno iako ne isključivo zbog svoje uloge u snabdevanju robom. To uključuje ne samo naftu i gas, već i uranijum, važne metale i druge materijale koji su ključni za svetsku ekonomiju.

Najsl je rekao da je netačno konstatovati da ruska privreda pati zbog sankcija. Svaka takva tvrdnja je „potpuna pogrešna procena“, dodala je ona.

„Jedno je sigurno, mi smo tek usred globalne ekonomske situacije u kojoj vidimo međuzavisnost“, rekao je bivši ministar. „Nafta je roba kojom se globalno trguje, i ako ne teče na zapad, lako može teći na jug, sever, istok. I ovo se već dešava.”

Činjenica da je ruska rublja sada sve više podržana robom predstavlja „zanimljiv razvoj u ovom monetarnom svetu jer je dobio snagu zbog činjenice da su nafta, gas i druge važne robe koje ne možete lako zameniti u njegovoj kičmi“.

Osvrćući se na globalnu ekonomsku krizu, Knajsl je rekao: „Videli smo energetsku krizu i galopirajuću inflaciju najkasnije od 2021. Sada se mnogo toga okrivljuje za rat [u Ukrajini], za Rusiju… To nije tačno… ali, nažalost, to je ono što čujete od evropskih centralnih banaka. Čitav sastav krize bio je ovde mnogo ranije.”