Cene benzina u Sjedinjenim Državama dostigle su najviši nivo u istoriji

Cene benzina u Sjedinjenim Državama dostigle su najviši nivo u istoriji

Cena benzina na benzinskim stanicama širom Sjedinjenih Država u petak je dostigla novi rekord svih vremena, prema Američkom udruženju za automobile (AAA).

Prosečna maloprodajna cena galona gasa (3.785 litara) skočila je na 4.432 dolara, saopštio je AAA, koji prati cene na više od 60.000 benzinskih stanica širom zemlje.

Najviše cene benzina u zemlji tradicionalno su pronađene u državi Kalifornija, gde će vozači morati da plate u proseku 5,872 dolara po galonu goriva.

Cene benzina u SAD konstantno rastu tokom cele nedelje. Povećanje dolazi u pozadini rasta globalnih cena nafte, a pokušaji Bele kuće da im se suprotstavi propadaju.

Cena globalnih referentnih fjučersa na naftu Brent porasla je na 109,97 dolara po barelu oko 13:45 GMT na trgovanju u petak, dobivši 2,35%. Referentni indeks američke sirove nafte Vest Tekas Intermediate (VTI) ojačao je oko 2,5%, popevši se na 108,78 dolara po barelu.

Globalne zalihe goriva se smanjuju kako se potražnja oporavila na nivoe pre pandemije Covid-19, dok proizvodnja još nije uspela da ga sustigne. Ukrajinska kriza, koja je podstakla SAD da uvedu embargo na rusku naftu i izazvala razgovore o sličnim merama u EU i Velikoj Britaniji, takođe je dolila poslovično ulje na vatru. Rusija je treći najveći svetski proizvođač nafte i drugi najveći izvoznik.