Stiglo urgentno pismo ODIHR-a šta vlast treba da uradi pre narednih izbora

Stiglo urgentno pismo ODIHR-a šta vlast treba da uradi pre narednih izbora

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) uputila je urgentno mišljenje učesnicima dijaloga o izbornim uslovima u Srbiji u kom se, između ostalog, navodi da bi izmene u izbornom zakonodavstvu trebalo da se sprovedu mnogo pre održavanja narednih izbora. Iz ove organizacije poručuju sve što je predložila akutelna vlast, ne predstavlja sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, te da je neophodno uključiti u dijalog sve relevantne zainteresovane strane.

Dok uveliko traje kampanja za izbore u Beogradu, parlalno se organizuju razgovori vlasti i opozicije o ispunjenju preporuka ODIHR za unapređenje izbornog procesa, sa kojima je javnost upoznata krajem februara ove godine kad je objavljen konačni izveštaj.

I dok ishod međustranačkog dijaloga ne ukazuje da će doći do dogovora vlasti i opozicije, te time postaje sve jasnije da su male verovatnoće da se izborni uslovi unaprede u kratkom vremenskom periodu (do 2. juna), iz ODIHR-a stiže urgentno mišljenje.

Urgentno mišljenje ODIHR-a odnosi se na predložene izmene i dopune seta izbornih zakona.

“U kontekstu Radne grupe, pripremljen je paket izmena i dopuna izbornog zakonodavstva, i od ODIHR-a je zatraženo da pruži svoje stručno pravno mišljenje o nacrtima. Navedeno obrazloženje za svaku izmenu i dopunu je bilo direktno povezano sa sprovođenjem konkretnih preporuka ODIHR-a.
Priprema ovih izmena i dopuna nije predstavljala sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, te stoga preporuka ODIHR-a da se iniciraju bilo kakve dalje izmene i dopune, mnogo pre održavanja narednih izbora, kroz inkluzivni konsultativni proces koji uključuje relevantne zainteresovane strane poput organizacija civilnog društva, i kojim se unapređuje široki politički konsenzus, i dalje postoji. Ipak, predložene izmene i dopune predstavljaju sveukupno dobrodošao korak ka sprovođenju određenih preporuka ODIHR-a u pogledu zakonodavstva”, navodi se u uvodnom delu.