Šolc: Mir na Zapadnom Balkanu nije nešto što se podrazumeva

Šolc: Mir na Zapadnom Balkanu nije nešto što se podrazumeva

Rezolucija o genocidu u Srebrenici bila je jedna od tema sastanka predsedavajućeg Predsedništvu Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića sa nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom i kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu.

Poslednji put je predsedavajući Predsedništvu Bosne i Hercegovine Denis Bećirović bio u Berlinu u decembru 2023. kada je na poziv Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) posetio stranačku konvenciju te vladajuće partije. Tom prilikom se susreo i s kancelarom Olafom Šolcom i ministrom odbrane Borisom Pistorijusom, obojicom iz SPD-a.

Aktuelna poseta bila je na višem nivou – nastupna poseta s najvišim vojnim počastima kojima je Bećirović u ponedeljak primljen u dvorcu Belvi, sedištu nemačkog predsednika Frank-Valtera Štajnmajera (takođe socijaldemokrata, kao i Bećirović), piše DW.

Ali, glavni deo posete dogodio se u utorak poslepodne u kabinetu kancelara. Konferenciju za novinare, nakon sastanka Bećirovića i Šolca koji je trajao oko 45 minuta, nemački kancelar je započeo gotovo istim rečima kao i obraćanje novinarima prošle nedelje kada u je u gostima bio premijer Crne Gore Milojko Spajić.