Sednica Skupštine Kragujevca ponovo nije održana – opet nisu došli odbornici vladajuće većine

Sednica Skupštine Kragujevca ponovo nije održana – opet nisu došli odbornici vladajuće većine

Današnja sednica Skupštine grada Kragujevca druga po redu sazvana po hitnom postupku, na zahtev odbornika opozicije, nije održana.

Predstavnici vladajuće većine (SNS, SPS, Udruženje 300 Kragujevčana) nisu došli ni na današnju sednicu, na kojoj je trebalo da se raspravlja o nenamenskom izdvajanju novca iz budžeta grada za isplatu dva i po miliona evra privatniku iz Sremske Mitrovice.

Sednici nije prisustvovao ni predsednik Skupštine grada Ivica Momčilović, već njegova zamenica Anđelka Stojković. Ona nije želela da uvaži povredu Poslovnika na koju su odbornici opozicije ukazivali i posle pauze od 30 minuta, napustila je salu, ističući da skupština ne može da zaseda jer kvoruma nema.

Kako su na konferenciji za medije istakli opozicioni odbornici, iako je trebalo da se zakaže novi termin za još jednu sednicu po hitnom postupku, Andjelka Stojković, to nije učinila i time je prekršila Poslovnik.

„Zamenica predsednika Skupštine nije čitala poslovnik i ona ga očigledno ne zna. To što je ona uradila po poslovniku nije moguće. Jedino što je ispravno po zakonu je odredjivanje datuma za novu sednicu i obezbedjivanje kvoruma, pa da tek tada vlast kaže da li odustaje od ove tačke dnevnog reda. Druga mogućnost ne postoji po poslovniku. Ne može se tek tako staviti ad akta ova tema“, rekao je Veroljub Stevanović, odbornik liste Ujedinjeni protiv nasilja, Nada za Kragujevac.

Parlamentarna pozicija u Kragujevcu poručila je ovom prilikom da vlast neće moći da nastavi da se krije od gradjana jer će svaka naredna sednica biti prilika da se javno govori o njihovim malverzacijama.

„Nedolaskom na drugu sednicu po hitnom postupku, vlast u Kragujevcu priznala je kradju od dva i po miliona evra. Pitamo se šta je bio problem kod odbornika Srpske napredne stranke i njihovih koalicionih partnera, Sps i 300 Kragujevčana, da se danas pojave ovde i da demantuju ono što mi kažemo. To samo znači da oni nemaju odgovor na naše optužbe i da su one osnovane, kada kažemo da je neko dao sedam hiljada evra a dobiće od grada dva i po miliona evra. To su ogromne pare, mogli smo dvesta ulica da asfaltiramo u dužini od 120 metara u Kragujevcu za taj novac. Da je bilo ko od nas u opozciji uzeo i 30 hiljada dinara oni bi nas rastrgli a sada im je problem da dodju i objasne. Zašto danas nije došao gradonačelnik Nikola Dašić i njegovi pomoćnici, koji su prošle godine izglasali sporazum po kome će budžet grada da bude oštećen za dva i po miliona evra?“, pitao je Sladjan Rakić, odbodnik Kragujevačke inicijative ističući da vlast u Kragujevcu neće moći da pobegne od odgovornosti.

Iako današnja sednica po hitnom postupku nije održana, opozicioni odbornici su najavili da će već na prvoj redovnoj sednici ponovo pokrenuti ovo pitanje iako se ono neće naći na dnevnom redu.