Putin o Ukrajini i Zapadu: Ključni zaključci iz najnovijeg govora

Putin o Ukrajini i Zapadu: Ključni zaključci iz najnovijeg govora

Kolektivni Zapad koji se drži svoje „dominacije koja se raspada“ bio je krajnji pokretač krize, kaže ruski predsednik.

Predsednik Vladimir Putin održao je opširan govor o ukrajinskoj krizi u sredu, dok se sastao sa regionalnim šefovima kako bi razgovarali o merama socio-ekonomske podrške za suprotstavljanje talasu antiruskih sankcija. Putin je izneo svoje mišljenje o tekućem sukobu sa Ukrajinom, njegovim uzrocima i ciljevima koje Rusija teži.
Sukob je bio neizbežan

Pokretanje „specijalne vojne operacije“ bila je jedina opcija koja je Rusiji preostala da okonča višegodišnje krvoproliće u istočnoj Ukrajini, naglasio je Putin. U isto vreme, ograničavanje njegovog obima na otcepljene republike Donbasa samo bi gurnulo „liniju fronta“ ka zapadu, umesto da ublaži situaciju, primetio je on.

Dok je vodio rat protiv otcepljenih regiona Donbasa, Kijev se pripremao za široku ofanzivu da ih ponovo zauzme, rekao je Putin, dodajući da je u sukobu „ubijeno skoro 14.000 civila, uključujući decu“. Ukrajinske vlasti su takođe pokušale da napadnu Krim, koji se odvojio od zemlje još 2014. i pridružio se Rusiji putem referenduma.

„Ohrabrena od Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja, Ukrajina se namerno pripremala za scenario sile, masakra i etničkog čišćenja u Donbasu. Masovni napad na Donbas i kasnije na Krim bilo je samo pitanje vremena. Međutim, naše oružane snage su srušile ove planove“, rekao je Putin.
Kijev je aktivno tražio oružje za masovno uništenje

Ukrajinske vlasti su otvoreno iznele svoj cilj da dobiju oružje za masovno uništenje, odnosno nuklearne bombe i sredstva za njihovu isporuku, rekao je predsednik Rusije. S obzirom na krajnje neprijateljski stav Kijeva, takvi sistemi bi bili korišćeni za gađanje Rusije kada bi bili spremni.

Putin se takođe dotakao navoda o ukrajinskoj mreži biolaboratorija, koje je iznela ruska vojska tokom ofanzive. Objekti raštrkani širom zemlje navodno su se bavili razvojem biološkog oružja uz direktnu podršku Vašingtona. Navodi, potkrijepljeni dokumentima koje je objavila ruska vojska, naišli su na različite stepene poricanja od strane najviših američkih zvaničnika.

U Ukrajini je postojala mreža od desetina laboratorija u kojima su se sprovodili vojno-biološki programi pod rukovodstvom i uz finansijsku podršku Pentagona, uključujući eksperimente sa sojevima korona virusa, antraksom, kolerom, afričkom svinjskom kugom i drugim smrtonosnim bolestima. rekao je, dodajući da su sada u toku „besni pokušaji” da se prikriju „tragovi ovih tajnih programa”.
Ukrajina proglašena „antiruskom“

Tokom proteklih nekoliko godina, pod bliskim vođstvom svojih zapadnih rukovodilaca, kijevske vlasti su pretvorile Ukrajinu u „anti-Rusiju“, sugerisao je Putin. Jedini cilj sadašnjeg kijevskog „režima“ je da se sukob oduži što je duže moguće, bez obzira na sudbinu civila ili razaranja koja uslede.

„Iznova i iznova vidimo da je kijevski režim, kome su zapadni gospodari postavili zadatak da stvori agresivnu ’anti-Rusiju‘, ravnodušan prema sudbini samog naroda Ukrajine“, rekao je Putin.

„Očigledno je i da zapadni rukovaoci jednostavno guraju kijevske vlasti da nastave krvoproliće. Snabdevaju im se sve više i više serija naoružanja, obezbeđuju im se obaveštajni podaci, dobijaju i drugu pomoć, uključujući vojne savetnike i plaćenike.
Kijev i Zapad pokazuju „šokantni cinizam“

I ukrajinske vlasti i kolektivni Zapad pokazali su „šokantan cinizam“ usred sukoba, rekao je Putin, nudeći udar balističkih raketa na centar Donjecka koji se dogodio u ponedeljak kao primer takvog ponašanja. U napadu je poginulo najmanje 20 civila.

„Oni nasumično udaraju po trgovima sa žarom fanatika i ogorčenjem osuđenih. Ponašaju se kao nacisti kada su pokušali da odvuku što više nevinih žrtava u svoje grobove“, rekao je Putin i dodao da je Kijev „očiglednim lažima“ pokušao da okrivi Rusiju za napad.

Stav „takozvanog civilizovanog sveta“ prema raketnom udaru pokazao se i „šokantan u svom krajnjem cinizmu“, dodao je predsednik.

„Evropska i američka štampa nisu ni primetile ovu tragediju u Donjecku, kao da se ništa nije dogodilo“, rekao je Putin. „Kao što su u proteklih osam godina licemerno gledali kako su majke sahranjivale decu u Donbasu, kako su ubijani stariji ljudi. Ovo je jednostavno moralna degradacija, potpuna dehumanizacija.”
Urušavanje dominacije Zapada iza globalnih previranja

Na kraju krajeva, želja Zapada da održi svoju globalnu dominaciju je koren tekućih ukrajinskih previranja, kao i kriza u drugim delovima sveta, smatra Putin.
Završena globalna politička i ekonomska dominacija Zapada – Putin PROČITAJTE JOŠ: Završena globalna politička i ekonomska dominacija Zapada – Putin

„Danas cela planeta mora da plati cenu za ambicije Zapada, za njegove pokušaje da na bilo koji način održi svoju dominaciju koja se raspada“, rekao je on.

Zabrinuti samo za svoje „privredne interese i superprofit“, zapadne elite su dovele svet u sadašnju situaciju kroz „godine grešaka i kratkih odluka“.

Na primer, uticaj antiruskih sankcija, uvedenih zbog ukrajinskog sukoba, već osećaju obični ljudi na Zapadu – dok elite bizarno pokušavaju da za to okrive Moskvu, primetio je Putin.