Evropske potrošačke cene rastu po najvećoj stopi u istoriji

Evropske potrošačke cene rastu po najvećoj stopi u istoriji

Inflacija je porasla na 5,9% u februaru u odnosu na samo 0,9% prošle godine.

Februarska inflacija potrošačkih cena u Evropi ubrzala se za 5,9 odsto u poređenju sa prošlogodišnjih 0,9 odsto godišnje, što predstavlja najbrži godišnji skok u istoriji, saopštila je u četvrtak statistička agencija Evrostat.

Pokazatelj je naglo porastao sa 5,1% u januaru. Cene su najviše porasle u Litvaniji (14,0%), Estoniji (11,6%) i Češkoj (10,0%). Najniže godišnje stope rasta cena zabeležene su na Malti i Francuskoj (po 4,2%) i Portugalu, Finskoj i Švedskoj (sve po 4,4%). Prema podacima agencije, inflacija je pala u samo dve zemlje članice EU, dok je skočila u 25.

Najveći skokovi zabeleženi su u sektoru energetike, zatim u sektoru usluga, hrane, alkohola, duvana i neenergetskih industrijskih proizvoda.

Stručnjaci upozoravaju da će cene samo rasti. Provajder energije sa sedištem u Berlinu GASAG rekao je ovog meseca da će prosečna nemačka porodica imati povećanje računa za gas za najmanje 26 odsto počev od maja. Cene benzinskih pumpi u Evropi skoro su se udvostručile u martu na oko 2 evra po litru (8,25 dolara po galonu).

Ovo dolazi kada Rusija počinje da uzvraća na sankcije EU kako bi održala ekonomiju zemlje. Moskva je nedavno zabranila izvoz više od 200 artikala u „neprijateljske države“, uključujući telekomunikacionu, medicinsku, auto, poljoprivrednu, električnu i tehnološku opremu, između ostalog, do kraja 2022. Vlada je takođe „obustavila izvoz nekoliko vrsta drveta i proizvoda od drveta državama koje preduzimaju neprijateljske akcije protiv Rusije.

Međutim, ostaje glavno pitanje da li će Rusija smanjiti svoje isporuke nafte i gasa evropskim državama, što bi, kažu analitičari, podstaklo cene energenata i gurnulo ekonomiju regiona u recesiju.