Švajcarske banke otkrivaju koliko ruskog novca drže

Švajcarske banke otkrivaju koliko ruskog novca drže

Preko 200 milijardi dolara je navodno skriveno u trezorima zemlje.

Švajcarske banke, cenjene zbog svoje anonimnosti i sigurnosti, dale su retku procenu imovine ruskih klijenata usred sankcija Moskvi zbog vojne operacije u Ukrajini.

Udruženje bankara zemlje (SBA) saopštilo je u četvrtak da se na švajcarskim računima drži između 150 i 200 milijardi švajcarskih franaka (160-213 milijardi dolara) novca ruskih klijenata. Ovo otkriće je neobično za Švajcarsku, koju najbogatiji na svetu favorizuju kao poreski raj i jedno od najsigurnijih mesta za skladištenje bogatstva.

Analitičari kažu da objavljene brojke pokazuju da je stvarni obim poslovanja Rusa sa švajcarskim bankama daleko veći od onoga što pokazuju bilansi koje je do sada objavilo nekoliko finansijskih kompanija.

Ostavljajući po strani tradiciju neutralnosti, Švajcarska se prošlog meseca pridružila sankcijama uvedenim Rusiji usred krize u Ukrajini, a predsednik Ignacio Kasis je najavio da će ta zemlja zamrznuti imovinu ruskog predsednika Vladimira Putina i 370 političara i biznismena koje je sankcionisala Evropska unija. Taj korak je opisan kao način da se zaustave oni koji su navodno bliski ruskoj vladi da finansiraju „vojni napad bez presedana“ na Ukrajinu.

Analitičari kažu da na osnovu brojki koje je objavilo nekoliko švajcarskih finansijskih institucija, direktna izloženost švajcarskih banaka prema ruskim klijentima izgleda izvodljivo. Dve najveće banke u zemlji, UBS i Credit Suisse, prošle nedelje su prijavile „ograničenu” izloženost Rusiji. Credit Suisse je, na primer, rekao da samo 4% njenih depozita pripada Rusima. Međutim, prema izveštaju banke za 2021., ova sredstva iznose oko 33 milijarde švajcarskih franaka (35 milijardi dolara).

S obzirom na procenu SBA, da bi zatvorile slavine za novac za ruske kupce, švajcarskim vlastima je još dug put da izbroje koliko ruskog bogatstva leži u njihovim trezorima. I kao što je rekao izvršni direktor UBS-a Ralf Hamers, sankcije su zaista zaokupile njegovu banku.

„Ne mogu da dajem dalje informacije o broju sankcionisanih klijenata, jer se on bukvalno menja svakog dana… Nove liste izlaze svake noći, a mi samo prolazimo kroz listu i uparujemo je sa [odnosom naših klijenata], “, rekao je Hamers na Evropskoj finansijskoj konferenciji Morgan Stenlija u sredu, dodajući da je „u principu, svaki Rus, svaka osoba sa ruskim pasošem, polu-sankcionisana”.