Predstavnici opozicije pozvali evroparlamentarce da sutra dođu na protest „Srbija protiv nasilja“

Predstavnici opozicije pozvali evroparlamentarce da sutra dođu na protest „Srbija protiv nasilja“

Predstavnici opozicije su na sastanku sa poslanicima Evropskog parlamenta izjavili da na ulicama veliki broj građana traži promenu situacije u kojoj je društvo zapljusnuto bujicom nasilja sa televizija sa nacionalnim frekvencijama i pozvali su ih da sutra dođu na skup „Srbija protiv nasilja“.

Član Zeleno-levog fronta Radomir Lazović rekao je novinarima nakon sastanka da su predstavnici opozicije obavestili izvestioca za Srbiju Evropskog parlamenta Vladimira Bilčika i poslanika Matjaža Nemeca da je Srbija suočena sa ozbiljnom podelom društva, kakvu stvara šef države Aleksandar Vučić, tako što pravi neprijatelje od svih koji podržavaju proteste građana.

Lazović je naveo da su se Bilčik i Nemec složili da se dobar deo zahteva građana već nalazi u izveštaju i rezoluciji Evropskog parlamenta.

Opozicija očekuje da Bilčik i Nemec sutra kažu koje zahteve građana podržavaju i kako vide situaciju u Srbiji, izjavio je Lazović i dodao da su im objasnili da čovek sa pištoljem vodi jutarnji televizijski program, „da nas, ali i građane, u parlamentu nazivaju ološem i hijenama, da u TV programu uživo imamo objašnjenje kako je najbolje ubiti čoveka – ćebetom, satarom ili puškom“.

Lazović je ocenio da je evroparlamentarcima dobro preneta poruka građana i da je opozicija na dobar način tražila da se Evropska unija direktnije odredi prema onome što se dešava u Srbiji.

Poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da su predstavnici opozicije suočili Bilčika i Nemeca sa time kako izgleda rasprava u parlamentu.

Skupština Srbije nije samo birokratska institucija, kao što je možda u članicama EU. Kod nas je parlament dodatno mesto i generator govora mržnje i progona neistomišljenika, rekla je Marinika Tepić i dodala da se to ne odnosi samo na opoziciju.