Unija sindikata o završetku školske godine: Odluka Vlade bez ikakve strategije i plana

Unija sindikata o završetku školske godine: Odluka Vlade bez ikakve strategije i plana

Odluka Vlade da se školska godina završi 6. juna doneta je bez ikakve strategije i plana, ocenio je danas član Predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dobrivoje Marjanović.

„Ova odluka Vlade je doneta bez ikakve strategije i plana, nikakvu korist ne može da donese obrazovnom sistemu, ovo znači dalje ruiniranje sistema i znanja. Kao nastavnici i kao roditelji za odluku smo juče čuli iz medija, nismo imali nikakav prethodni signal, naznaku da bi ovakva odluka mogla biti doneta, a škole su o tome tek danas obaveštene“, kazao je za Betu Marjanović, koji je i predsednik kruševačke Unije.

Nelogično je, dodao je on, to što na sednici Saveta za sprečavanje vršnjačkog nasilja, održanoj pre tri dana, na kojoj su bili i premijerka i ministri, nikakvog govora o takoj odluci nije bilo.

Upitao je ko je savetovao Vladu za ovakvu odluku, s obzirom na to da to nisu učinili nastavnici i profesori koji u školama rade sa decom, jer su i sami juče iz medija saznali.

„Ne znamo šta danas da kažemo deci, kada smo ušli u učionice, pola dece se raduje, pola plače, jer ne može da stigne da poporavi ocene. Sada je na rukovodiocima i nastavnicima u konkretnim školama da organizuju odgovaranje učenika. Trudićemo se da umanjimo šetetu koja je već naneta deci“, kazao je Marjanović.

Istakao je da bi mnogo lakše bilo da su prosvetari makar imali naznaku da postoji mogućnost za tako nešto, odnosno imali vremena da se pripreme šta će da rade od 6. do 20. juna.

„Najžalije je to što po stoti put nisu konsultovali nikoga od nas, prvo je informacija stigla u medije, a potom je poslata školama, eto koliko se vrednuje naš rad“, rekao je Marjanović.

On je podsetio da Unija na nasilje upozorava godinama unazad, te da je nakon što je u decembru prošle godine profesorka bila ugrožena na radnom mestu, napravljena Radna grupa, ali da konkretni potezi nisu sprovedeni.

„Desila nam se potom tragedija za koju smo mislili da se nikada neće desiti, koja je okrenula obrazovanje naopačke. Dotakli smo dno, počeli da razmatramo kako da izađemo iz ove situacije, ukazivali smo da u školama nije normalna atmosfera, a nadležni su to pokušali da većim brojem policajaca amortizuju, ali nije to bilo rešenje“, kazao je on.

Napomenuo je da je, potom, Unija sindikata napravila platformu za rad sa roditeljima, predstavila je javnosti te krenula sa radom na njoj, uz napomenu da je to situacija koja neće trajati mesec, dva, već da će biti potrebne godine da se sistem vrati u normalu, a „onda nas sačeka ovo juče“.

Prekid školske godine u roku od tri dana od dana donošenja odluke začudio je i zatekao i roditelje u Kruševcu.

Majka dvoje osnovaca M.D. kazala je agenciji Beta da je, kao i većina roditelja i nastavnika koje poznaje, šokirana, ne zato što smatra da nije trebalo ranije završiti školsku godinu, nego načinom na koji je to učinjeno, „iznenada, bez prethodne najave“, uz pitanje da li se iko u Srbiji zapitao kako takve odluke utiču na decu.

Da je to čist politički postupak kazala je V.M, čije dete pohađa srednju školu, koja smatra da se na taj način vlast trudi da podiđe koliko može prosveti i izbegne štrajk u najavi.